Църквата почита Свети Архангел Михаил

0
Редица българи с красиви имена празнуват днес
Редица българи с красиви имена празнуват днес Снимка: Община Етрополе

Редица българи с красиви имена празнуват днес

"Ако Христос е словото Божие, то Архангел Михаил е този, който пази чистотата на словото божие", разказва отец Василий Шаган от едноименния храм във Варна. Той се намира на ул. "27 юли" в центъра на града и днес от 8 часа там ще започне празнична служба, информира БНР.

"Посланието на този ден е да повярваме, че подобно на ангелите и ние сме сътворени от Бог и подобно на тях можем да бъдем чисти, да служим на Бога и така да станем причастни на неговата вечност", продължава разказа си отец Шаган. Това е първата българска църква във Варна, осветен през 1865 година. Храмът е уреден на първия етаж на българското училище в града и в него започва да се служи на български език. Първият свещеник е протойерей Константин Дъновски, който до Освобождението е бил и председател на варненската църковно-училищна община „Напредък”. Всяка година на неговия гроб в двора на храма се отслужва панихида за всички варненски възрожденци, радетели за самостоятелна българска църква и държава. Така ще бъде и тази година, съобщават от храма.

Празникът започна още вчера с вечерня, петохлебие и акатист на св. Архангел Михаил. Днес предстои Архиерейска света литургия с участието на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан, а след това на двора ще има панихида на гроба на о. Константин и водосвет. Още за храма и Свети Архангел Михаил отец Шаган разказва:

Програма:

08.00 – Утреня

08.30 – Посрещане на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан

09.00 – Архиерейска света литургия

10.30 – Панихида за възрожденците на гроба на протойерей Константин Дъновски

11.00 – Празничен водосвет

Свети Архангел Михаил е военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. С Архангелов ден се слага началото на период, в който светът в пост се вглежда в себе си, подрежда ценностите си, очаква и се подготвя за голямото коледно чудо – раждането на Христос. Според християнската религия, седем са първенствуващите ангели, наречени Архангели, които стоят край Бога и всеки един от тях има своя мисия. Архангел Михаил е „пазител на душите и борец против злото“. Затова често е рисуван с огнен меч и копие, с което пробожда дявола.

Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка (китка). По тази причина той бива възприеман от населението като ангел на смъртта и оттук идват народните му названия - душовадник, вадидушник.

На този ден черпят: Ангел, Ангела, Алина, Ангелина, Ангелинка, Анжело, Анжела, Архангел, Гавраил, Гаврил, Мила, Милко, Милка, Милан, Милен, Милена, Миленка, Михаил, Михаел, Михаела, Михаила, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радина, Радка, Радко, Радул, Радмила, Радослав, Радослава, Ростислав, Ростислава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рая, Раян, Руси, Серафим и производните им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари