Усложнена обстановка в Североизточна България

0
В сила е оранжев предупредителен код за опасен вятър
В сила е оранжев предупредителен код за опасен вятър Снимка: БНР

В сила е оранжев предупредителен код за опасен вятър

Тежка остава обстановката в Североизточна България заради ураганния вятър и валежите.

Във Варна е в сила бедствено положение. Кметът Благомир Коцев призова гражданите да излизат навън само в крайни случаи и посъветва за особено внимателни при посещения на Морската градина и паркът в Аспарухово, тъй като има много клони, които още не са почистени заради бушуващия вятър: "Тъй като има изключително много клони, които все още не са почистени, и докато не спре вятърът, няма как да бъдат почистени от високите върхове на дърветата, хората трябва да са особено внимателни, когато минават покрай големи дървета.

Други опасни места са вълноломът на Морска гара, той ще бъде ограничен за достъп в следващите 48 часа, вълнението няма да приключи, преливането от вълнолома може да създаде рискове на тези, които отиват там.

Същото се отнася и за Буните, същото се отнася се за пристанище "Карантината". Това са местата, които ще предложа да бъдат затворени".

Кметът на Варна съобщи още, че Оперативният кризисен щаб е решил, че утрешният ден няма да бъде обявяван за неучебен в града. Ще бъдат затворени само отделни училища, които трябва да бъдат обезопасени заради опасни елементи, висящи от покривите, предаде БНР.

Във Варненска област остава в сила бедствено положение и и общините от областта - Вълчи дол, Суворово и Дългопол.

Бедствено положение беше обявено и в 6 общини в Шуменска област. Това са Венец, Каспичан, Нови пазар, Хитрино, Никола Козлево и Каолиново.

Обстановката в областта остава усложнена, заяви директорът на Полицията в Шумен старши комисар Георги Гендов: "За радост, нямаме данни за пострадали хора. Все още нямаме яснота какви са авариите електропреносната мрежа, електричество няма в повечето население места от въпросните шест общини. има данни за нарушаване на водоподаването, основно на територията на община Нови пазар".

Директорът на пожарната в Шумен Иван Иванов съобщи за спасени бедстващи граждани и закъсали коли и пожарни автомобили: "27 човека са спасени, част от тях се намират в различни кметства на общини и села, тъй като автомобилите все още са място на пътното платно. Имаме през денонощието четири закъсали противопожарни автомобила следствие на снегонавяванията".

Вече са отворени за движение пътищата Шумен - Разград и Шумен - Силистра.

Област Добрич е с нарушено водоподаване поради липса на ток за помпените станции.

В Силистренско след снеговалежа и силния вятър снощи най-тежко е положението в общините Дулово и Алфатар. В Алфатар вече е възстановено електроподаването. В селата в община Дулово все още няма ток.

Ситуацията е Бургаска област постепенно се нормализира. Всички пътища в областта са проходими при зимни условия. Възстановено движението по пътя Слънчев бряг - Обзор.

30 селища в община Руен все още са без ток заради аварии и съборени стълбове. Пристанище Бургас е затворено, а вълнението на морето е над 3 бала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари