Ураганът Лейн вдигна под тревога Хавайските острови

0
Мощният ураган вече е от четвърта категория по петстепенната скала
Мощният ураган вече е от четвърта категория по петстепенната скала Снимка: Кадър YouTube

Тревога бе издадена днес за част от Хавайския архипелаг заради приближаването на мощния ураган Лейн, който вече е от четвърта категория по петстепенната скала за мощност на ураганите, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Лейн се премества на запад, но според прогнозите трябва да направи завой към Хавайските острови по-късно през седмицата, посочва Тихоокеанският център за ураганите. Той издаде оранжев код за главния остров на американския архипелаг, както и за окръг Мауи, съставен от няколко острова, сред които Ланай, Мауи и части от Молокай. Това означава, че ураганни условия са предвидени за там в идните 48 часа.

Днес в 15 ч. по Гринуич Лейн се намира на хиляда километра югоизточно от Хонолулу. Ветровете му са със скорост 240 километра в час, а поривите му са още по-мощни. Окото на стихията би трябвало да мине близо до сушата. Предвидени са проливни дъждове - до 50 сантиметра, както и опасни вълни.

Хавай бе застрашен от ураган по-рано този месец. Ураганът Хектор от 4 категория обаче накрая мина доста далеч от големия остров на архипелага, но предизвика големи вълни по част от крайбрежието.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари