Упражнявано ли е насилие над деца с аутизъм в Стара Загора?

0
Има и твърдения за източване на държавни средства от център за деца с увреждания
Има и твърдения за източване на държавни средства от център за деца с увреждания Видео: NOVA

Упражнявано ли е насилие над непълнолетни с аутизъм?

Източвани ли са държавни пари от Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца с увреждания в Стара Загора? Институцията се издържа с пари от държавата, а общината превежда съответната сума всеки месец. Служители сигнализират, че през декември миналата година са получили едни пари, а в НОИ е била отчетена друга сума – с около 400 лв. по-малко. Твърдят също, че подписите им са били фалшифицирани. След като установяват това, подават сигнал в полицията. Започнало е досъдебно производство по случая. Има и твърдения за насилие, упражнявано върху децата, информира NOVA.

Управителят на центъра обяснява, че разликата в парите е отишла за плащане на парно. Разследването ще установи дали е така.

Радка Дончева е управител на Център за социална рехабилитация и интеграция на деца с увреждания в Стара Загора. Всеки месец той се посещава от 40 деца с аутизъм. Управлява се от гражданско сдружение „Алтернатива 55”. Издържа се с пари от държавата. Тази година тя отпуска по 18 517 лв. месечно, а община Стара Загора ги изплаща. Общината също така контролира дейността на центъра.

В началото на 2024 г. служители забелязват, че са получили около 400 лв. по-малко за декември миналата година от сумата, която управителката на центъра е отчела пред НОИ. Сигналът ни подава жена, която работи като психолог в центъра и желае да бъде анонимна.

Аз съм се разписала на ръка в края на декември срещу сумата от 1211 лв. за получаване и осигурителен доход от 1656 лв. В НОИ осигурителният ми доход е отчетен на 2051 лв. И се оказа, че има сериозно разминаване в рамките на 500 лв.”, заявява психоложката. Тя не знае къде отиват парите.

Служителката решила да провери на каква сума е била осигурена през декември, защото в края на всяка година тя и колегите ѝ получавали допълнително трудово възнаграждение в рамките на една минимална работна заплата.

Тази година управителката ни каза, че ще получим частична минимална работна заплата. И всъщност като сметнах, аз установих, че тази сума 2051 лв., която е отчетена в НОИ, е моята основна заплата плюс цяла минимална работна заплата. На мен ми бяха дадени само 200 лв. отгоре върху основната ми заплата за декември, а е отчетено, че ми е дадена цяла минимална работна заплата. 200 лв. съм взела чисто на ръка допълнително към основната ми заплата, а е отчетено, че са ми дали 600 лв.”, обясни служителката.

Оказва се, че психоложката, която ни подава сигнала, не е единствената, получила по-малко пари за декември миналата година от отчетените от управителката пред НОИ. Зорница Златева и Деляна Емануилова работят в центъра съответно като ресурсен учител и психолог. Едната от седем месеца, другата от около 6 години. И те като колегите си получават заплата на ръка и всеки месец се подписват върху ведомост.

Зорница Златева обясни, че се е подписала под сумата от 1100 лева, а в НОИ е отчетено 1950 лв. осигурителен доход. Служителите не били предупредени за това, казва още Златева. „Останахме много изненадани”, казва учителката.

Всички сме засегнати, ние го видяхме с очите си”, допълва Деляна Емануилова.

Друга вече бивша служителка твърди, че дори е била освободена от работа, след като е подала сигнал в полицията.

Получих сумата от 665 лв. Когато реших да си направя справка в НОИ, видях, че съм осигурена на 1250 и няколко лева”, казва Гълъбина. „За месец декември аз взех само трудовото си възнаграждение, не съм взела никакво допълнително възнаграждение, а в НОИ беше отразено, че съм го взела и съм платила данъка му”, разказва още тя.

Управителката на центъра Радка Дончева твърди, че се е наложило да ощети служителите си с около 400 лв. на човек, за да плати парното на сградата. Парите обаче щели да им бъдат върнати.

Има удържана сума за парно, което трябва да заплатим. Няма откъде да се вземат парите, защото бюджетът е крайно малък. 14 000 лева за 34 деца плюс цялата издръжка, знаете ли колко е голям сградата”, казва Радка Дончева. По думите ѝ другият вариант е бил да съкрати двама души.

Служителите твърдят, че освен че са били ощетени с около 400 лв., се оказало, че се е появила и втора ведомост, върху която са били фалшифицирани подписите им. Подали са сигнал в Икономическа полиция в Стара Загора.

След като Икономическа полиция, НАП и Инспекцията по труда дойдоха на проверка в центъра и иззеха документи, бяхме привикани в Икономическа полиция да проверим ведомостта. Там беше представена ведомост за декември, на която бяха по-високите суми, но това не бяха нашите подписи. Значи е имало две ведомости”, обяснява психоложката, пожелала анонимност.

Зорница Златева и Деляна Емануилова също твърдят, че подписите не са техните. Двете служителки казват, че това се е случило с подписите на общо шестима души. Те нямат представа кой го е направил. А управителката отказва да каже.

От полицията в Стара Загора обясниха, че с около 400 лв. са били ощетени шестима от общо девет служители в центъра. От районната прокуратура в града допълват, че на 8 април тази година наблюдаващият прокурор е образувал досъдебно производство за това, че „през месец декември 2023 г. в Стара Загора е бил унищожен, скрит или повреден чужд документ с цел да се причини другиму вреда или да набави за себе си или за другиго имотна облага – престъпление по чл. 319 от Наказателния кодекс”. Разследването е възложено на разследващ полицай при сектор „Разследване” към областната дирекция на МВР в града.

Служителите разказват още, че никой никога не е получавал фиш за работната си заплата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари