Управляват ни некадърници! Мутренско управление, чудовищни монополи, престъпване на закони...

1
Слави Трифонов се срещна с млади българи в Лондон
Слави Трифонов се срещна с млади българи в Лондон

Десетки млади българи се срещнаха със Слави Трифонов в Лондон.

Той беше в английската столица по покана на студентите от Лондонския университетски колеж под надслов: „Има ли място за младите българи?“

"По цял свят има млади хора в управлението. Те имат възможността и качествата да определят това, което се случва по света. Защо да не е така и в България?", попита Слави. Младите притежават много добри качества, много смелост, иновативност, риск, хъс, енергия. Липсва им само опит", каза той и допълни: "Само и единствено от вас зависи какви ще бъдете - може да сте млади политици или млади овчари".

"Ние с моите колеги решихме да направим просто един референдум. Това е моето право като гражданин, което ми е дадено от Конституцията. Предприехме тази крачка, защото ни писна. След като нищо не се променя вече 27 години. След като една политическа класа се възпроизвежда, след като няма избори за личности, а за партии", каза още Слави. Той припомни, че в началото въпросите за националното допитване бяха 6, но предишният президент даде 3 от тях на Конституционния съд, който ги отхвърли. Слави определи това като поръчка.

Той разказа как е бил свидетел на грубо погазване на закона. "Това лято пътувах до Португалия. На летището дойде депутатът от ДПС Делян Пеевски, придружен с 4 коли охрана, една от които на НСО. Пеевски мина през проверката като нож прерязва масло. Не го провериха, както е редно. Той да не е султанът на държавата? Подобни личности за съжаление съществуват", възмути се Слави. 

"Въпросът е, а може ли България да стане като Англия?", обърна се към студентите той. "Може ли България да се превърне в държава на правилата? Попитахме българите дали фактът, че  живеем така не произтича от начина, по който избираме политическата класа. Избирайки партии, хората не знаят за коя личност гласуват. От години задавам този въпрос: "За кого гласувахте?", но никой не може да ми отговори. В момента, в който депутатите бъдат избрани, те се чувстват като аристокрация, а суверенът, който ги е избрал, се превръща в паплач", възмути се Слави.

Той припомни, колко трудна е  организацията на референдума . През зимата на 2015 и началото на 2016 година доброволци събраха 700 000 подписа, много повече от необходимите 400 000 и даде пример с Швейцария, където за инициирането на национално допитване трябват много по-малко желаещи.

"На референдума гласуваха 3,5 млн. българи, но ЦИК изчакаха цяла седмица, за да обявят, че липсват 12 000, той да стане задължителен. Съобразихме се с това решение на ЦИК, но законът повеляваше депутатите да обсъдят въпросите в Народното събрание и да гласуват това, което пожелаха българите. Политическата класа имаше наглостта да отхвърли референдума все едно не се е случвал. Тогава имаше два варианта - да се направим, че той не е съществувал или да продължим да се борим. И ние решихме да го направим. Следващият ход беше да попитаме хора, които имат морал, качества и желание дали искат да участват в промяна на системата", припомни Слави. И добави, че го е направил само и единствено чрез писма в интернет, без да призовава, без да прави изявления.   

На срещата присъства и Тошко Йорданов, който припомни на студентите, че ако премиерът Бойко Борисов не падне от власт сега, той ще управлява толкова дълго, колкото са управлявали всички министър-председатели на куп след Освобождението.

"Партиите нямат значение, личностите са важни. Това, че депутатите не се съобразиха с референдума е неморално и несправедливо. Справедливостта в България е дефицит - от момента, в който излезеш на улицата да караш кола, до момента, в който се прибереш", каза възмутен Слави.

Той разказа за срещата си със студенти в Свищов, където имаше редица спънки за нейното осъществяване. Ректорът привикал младите хора, за да ги пита откъде накъде ще го канят на разговор. Слави изрази и огорчението си, че и ректорът на Софийския университет отказал студентите си да проведат такава среща в София.

България хората смятат, че могат да нарушават правила. И може би това е причина вие да се махнете,да напуснете Родината . Обществото не иска и не се осъзнава, че правилата трябва да се спазват. Много хора смятат, че могат да правят, каквото си искат. Затова ние решихме да заложим нова система, при която да се избират депутатите, да се наложат правила", обърна се той към студентите.

На въпрос къде са истинските новини и откъде хората в чужбина могат да се информират Слави бе категоричен - "Само в интернет!" Според него всички останали медии са политически зависими и даде пример с двете най-големи национални телевизии, които започват новинарските си емисии с безсмислени информации вместо да поставят най-наболелите въпроси. Според него в България няма публицистични предавания. На екрана излизат едни и същи политолози, социолози и други лози, които повтарят като папагал едно и също.

Хора, които нямат лично мнение, не им пука, а следват само дадените им инструкции. Някои от студентите признаха, че животът зад граница е труден, въпреки много по-добрите условия на живот, високи заплати и справедливост. "Надявам се да разсъждавате логично, а не емоционално. Вие сте хората, които трябва да започнат промяната", каза Слави. Младите хора се поинтересуваха какво следва след референдума. "Аз не съм в позиция да обещавам. Не съм правил изявления в публичното пространство. Нищо не обещавам, а се опитвам да реализирам това, което ми дава Конституцията - да реализирам референдума, в който 2,5 млн. души поискаха партийната субсидия да се намали от 11 на 1 лев, да има задължително гласуване и мажоритарен вот в два тура. Моята цел е да се приемат тези три точки. Не се изявявам като политик, защото не знам какво означава тази дума", сподели той.

"Проявих любопитство какви хора биха участвали в един политически проект. Пуснах онлайн писмо, че ще направя събеседване с всички кандидати. Явиха се над 2000 души. Но не мога да отговарям за всичко и затова се обърнах към успели българи по света - професори от цял свят, бизнесмени на световно ниво. Те ще ми помогнат при тези срещи. Когато приключа с тази крачка, ще обявя следващата. Имам право да обявявам ход след ход, нали? Не се възползвам  от телевизионното си време, защото вече два пъти спираха предаването ми, когато  говорих за референдума в ефир", каза той.

Слави припомни, че вече е обявил теми, по които ще дискутират с кандидатите. Той подчерта, че трябват мотивирани хора, такива, които да не се страхуват да говорят за проблемите в България и да имат решения. На срещата Слави Трифонов и Тошко Йорданов  припомниха, че именно българите от чужбина са тези, които трябва да дойдат да помогнат на Родината, а не да чакат някой друг да свърши тази работа, за да се приберат, когато всички проблеми са решени.

"Ако има смисъл, ще направя каквото е необходимо. Политическа партия е най-малкото. Ако трябва, ако се налага, ако това е пътят на справедливостта, ако това е пътят, по който този проект да се движи морално... точно така ще стане. Но прескачам препятствията едно по едно. Когато съм готов, казвам какво ще е следващото", твърдо заяви той.

Слави припомни, че през годините той и колегите му винаги са заставали зад каузи, които имат социално и морално значение. Именно и затова сега той обеща да продължи по правилата,както  и да покаже, че това, което се е случило с референдума е огромна провокация от страна на политическата върхушка.

На въпрос на студент какъв човек е, той сподели, че за него емоциите са лош съветник, най-важното е да се свърши работа и това е неговото мерило.

Студентите бяха подготвили няколко проучвания, отразяващи политическите настроения сред младите българи в Лондон. На въпрос от залата дали, ако влезе в управлението ще се коалира с друга партия Слави отговори, че подобни неща са невъзможни и показа някои от най-големите проблеми на сегашната система. "Как левите и десните да правят общи коалиции. Това все едно е вълкът и агнето да се съберат. В България има хора, които се определят като патриоти, а колко са патриоти нямам думи да кажа... Зелените пък основно изнудват. В техните искания и платформи няма нищо зелено."

Коментирайки политическата обстановка Тошко Йонданов каза: "В момента има несистемни играчи, които бягат от ляво, дясно, център." Според него във всяко общество има обществен елит, който работи и носи отговорности за благото за народа. "В България е обратно. Сега тъпаците са елита. Като отидохме в парламента, за да говорим за референдума, членовете на правната комисия знаеха по-малко от нас. А всички там са прависти. Аз съм историк, не юрист, но се подготвих преди срещата, прочетох и имах аргументи в полза на референдума", допълни той.

"Така трябва да изглежда българският парламент. Вие сте хора, които не се подчиняват на някоя партия, никой не ви сочи с пръсти как да гласувате. Ако можех, щях да ви взема и пренеса в България", каза Слави. Според него у нас партиите издигат кухи платформи, за които гласоподавателите дори не знаят. Сегашната система възпроизвежда некомпетентни личности.

Тошко Йорданов  припомни, избирането на Бат Сали в Самоков, който влезе в парламента само с 800 гласа и то, защото представляваше определена партия.

"Управляват ни некадърници. И много от управляващите са такива. Когато дойде царя, не го харесвах. Не гласувах за НДСВ, но въпреки това той вкара млади, образовани хора в политиката. Хора, учили в чужбина. Да, може би и те са правили далавери, но не толкова, колкото сега. По това време икономиката на България вървеше. За съжаление от 2007 насам, от момента, в който дойде мутренското управление, държавата върви надолу. Чудовищни монополи, престъпване на закони... Тази система не работи", категоричен беше сценаристът.

Младите хора се интересуваха и какво следва оттук насетне. "Крайната цел е да живеем по-добре. Нещата, които се случва днес в България не могат да мотивират обществото. За това трябва да се борим. Имам възможност да се пенсионирам, да избягам, но аз съм решил да остана в България, защото иначе няма живея спокойно със себе си. Да, може и да не се получи, но едва ли ще бъде по-зле, отколкото сме сега. Елитът ни не е възпитан, не е образован. Властимащите не говорят чужди езици. Искам компетентен премиер, който е на ниво, знае как да се държи, има аура, образован е, може да разговаря свободно с чуждите лидери. Сега Борисов се мъчи да е приятел и с Меркел, и с Путин, и с Ердоган", допълни Слави.

Той припомни, че ако пожелае може да продължи да прави само Шоу, но моралът го задължава да се бори за България.

"Опитвам се, искам да намеря хора, различни от сегашната политическа класа. Дали са морални, бъдещето ще покаже", приключи срещата той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари