Уникалната красота на 20-те най-стари градове в света

0

Някои от тези градове, които са 20-те най-стари постоянно обитавани места на Земята, са толкова близо до пътуването във времето, колкото можете да бъдете чрез едно пътешествие (поне ако можете да отидете дотам, разбира се, защото някои от тях се намират във военни зони).

20. Варанаси, Индия

Постоянно населен: 1000 г. пр.н.е.

Разположен на западния бряг на Ганг, Варанаси - известен още като Бенарес - е важен свещен град за хиндуистите и будистите.

Според легендата той е бил основан от хиндуисткото божество Шива преди 5000 години, но съвременните учени считат, че той е на около 3000 години.

19. Кадис, Испания

Постоянно населен: 1100 г. пр.н.е.

Намиращ се на тясна ивица земя, навлизаща в Атлантическия океан, Кадис е дом на испанската флота от XVIII век.

Той е основан от финикийците като малко търговско селище и после е превзет от картагенците около 500 г. пр.н.е., като става отправна точка за завземането на Иберия от Ханибал.

После той попада под римско и маорско владичество, преди да изживее ренесанс през ерата на великите географски открития.

18. Тива, Гърция

Постоянно населен: 1400 г. пр.н.е.

Основен конкурент на древна Атина, Тива е била център на беотийската конфедерация и дори е помагала на Ксеркс по време на персийската инвазия през 480 г. пр.н.е.

Археологическите разкопки разкриват микенско поселище, датиращо от още по-ранни времена. Сега Тива е само пазарен град.

17. Ларнака, Кипър

Постоянно населен: 1400 г. пр.н.е.

Основана като 'Китион' от финикийците, Ларнака е известна с красивия си крайморски булевард с палмови дървета.

Археологическите паметници и многобройните плажове привличат безброй посетители в наши дни.

16. Атина, Гърция

Постоянно населен: 1400 г. пр.н.е.

Люлката на западната цивилизация и родното място на демокрацията; историята в Атина все още бие на очи.

Градът е пълен с гръцки, римски, византийски и османски паметници и остава изключително популярна туристическа дестинация.

15. Балх, Афганистан

Постоянно населен: 1500 г. пр.н.е.

Известен на древните гърци като Бактрия, Балх се намира в северен Афганистан и се описва от арабите като 'Майката на градовете'.

Съвременният Балх е център на регионалната памукова индустрия.

14. Киркук, Ирак

Постоянно населен: 2200 г. пр.н.е.

Разположен на около 250 км северно от Багдад, Киркук се намира на мястото на древната асирийска столица Арапха. Стратегическата му важност е била очевидна за вавилонците и мидийците, които също са контролирали града.

Все още се виждат руините на 5000-годишна крепост, макар че градът сега е център на иракската петролна индустрия.

13. Арбил, Ирак

Постоянно населен: 2300 г. пр.н.е.

Северно от Киркук е разположен Арбил, управляван в различни периоди от асирийците, персите, сасанидите, арабите и османците.

Той е бил важна точка по Пътя на коприната, където древната му крепост - която се издига на 26 метра над нивото на земята - все още доминира сред пейзажа.

12. Тир, Ливан

Постоянно населен: 2750 г. пр.н.е.

Легендарното родно място на Европа и Дидона, Тир е основан около 2750 г. пр.н.е., както пише Херодот.

Той е превзет от Александър Велики през 332 г. пр.н.е. след седеммесечна обсада и става римска провинция през 64 г. пр.н.е.. Сега основният бизнес в града е туризмът: римският хиподрум в Тир е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно и природно наследство.

11. Йерусалим, Близкия Изток

Постоянно населен: 2800 г. пр.н.е.

Духовният център на евреите и третият по значимост свещен град на исляма, Йерусалим приютява няколко основни места от особено религиозно значение, включително Купола на Скалата, Западната стена, църквата "Възкресение Христово" и джамията "Ал Акса".

През историята си градът е бил обсаждан 23 пъти, атакуван 52 пъти, превземан 44 пъти и разрушаван двукратно.

10. Бейрут, Ливан

Постоянно населен: 3000 г. пр.н.е.

Столицата на Ливан, както и негов културен, административен и икономически център, има история, датирана от повече от 5000 години.

Разкопките в града са разкрили финикийски, елинистични, римски, арабски и османски руини, а градът се споменава в писма до египетския фараон още от XIV в. пр.н.е. От края на ливанската гражданска война той се е превърнал в оживена, съвременна туристическа атракция.

9. Газиантеп, Турция

Постоянно населен: 3650 г. пр.н.е.

Разположен в южна Турция, близо до границата със Сирия, историята на Газиантеп достига чак до хетите. Крепостта Раванда - възстановена от византийците през VI век - се намира в центъра на града, където са открити и римски мозайки.

8. Пловдив, България

Постоянно населен: 4000 г. пр.н.е.

Вторият по големина български град Пловдив първоначално е бил тракийско селище, преди да стане важен за Римската империя град.

По-късно той попада под византийско и османско владичество и в крайна сметка отново се оказва в териториите на освободена България. Градът е основен културен център и изобилства от древни руини, включително римски амфитеатър и акведукт, както и турска баня.

7. Сидон, Ливан

Постоянно населен: 4000 г. пр.н.е.

На около 40 км северно от Бейрут е разположен Сидон, един от най-важните - и вероятно най-старият - финикийски град.

Той е бил точката, от която някога е започнала да се разраства великата средиземноморска империя на финикийците. И Исус, и св. Павел са посещавали Сидон, както го е правил и Александър Велики, който е превзел града през 333 г. пр.н.е.

6. Фаюм, Египет

Постоянно населен: 4000 г. пр.н.е.

Разположен на югозапад от Кайро, Фаюм заема част от Крокодилополис - древен египетски град, който се е прекланял пред свещения крокодил Петсухос.

Съвременният Фаюм е съставен от няколко големи пазара, джамии и бани, а пирамидите Лехин и Хавара се намират наблизо.

5. Суза, Иран

Постоянно населен: 4200 г. пр.н.е.

Суза е бил столица на еламитската империя, преди да бъде превзет от асирийците. После той е завладян от Ахеменидите по времето на Кир II Велики и е бил център на персийската империя, както и мястото, където се развива трагедията "Персийци" на Есхил - най-старата запазена пиеса в историята на театъра.

Съвременният град Шуш има население от около 65 000 души.

4. Дамаск, Сирия

Постоянно населен: 4300 г. пр.н.е.

Назоваван от някои източници като най-стария обитаван град в света, Дамаск вероятно е бил заселен още около 10 000 г. пр.н.е., въпреки че тази дата се оспорва.

Той става важно поселище след пристигането на арамейците, построили мрежа от канали, които все още остават основа за съвременната му водна мрежа.

Също превзет от Александър Велики, Дамаск оттогава е бил под римско, арабско и османско управление. Изобилието от исторически атракции го прави популярна туристическа дестинация, поне докато не започна конфликът в Сирия.

3. Алепо, Сирия

Постоянно населен: 4300 г. пр.н.е.

Най-населеният сирийски град (с около 4.4 млн. жители) е основан като Халаб през 4300 г. пр.н.е. Доколкото на мястото на древното селище сега се намира съвременен град, той почти не е докосван от археолозите.

Градът е бил под контрола на хетите до 800 г. пр.н.е., след което е преминал в асирийски, гръцки и персийки ръце. По-късно е бил окупиран от римляните, византийците и арабите, обсаждан от кръстоносците и превземан от монголците и османците.

2. Библос, Ливан

Постоянно населен: 5000 г. пр.н.е.

Основан от финикийците като Гебал, Библос е получил името си от гърците, които са внасяли папирус от града (оттам произлиза и названието на свещената книга на християните - Библията).

Основните туристически забележителности в града включват древни финикийски храмове, замъка Библос и църквата "Св. Йоан Кръстител" - построена от кръстоносците през XII век - и старата средновековна граска стена.

Международният фестивал в Библос е по-съвременна атракция, като на него са гостували банди като Keane и Jethro Tull.

1. Йерихон, Палестинските територии

Постоянно населен: 9000 г. пр.н.е.

Това е най-старият постоянно обитаван град в света, доколкото може да се вярва на сегашните източници. Археолозите са открили руини от 20 последователни заселвания в Йерихон, датиращи отпреди 11 000 години.

Градът се намира край реката Йордан на Западния бряг и в момента в него живеят около 20 000 души.

За протокола, най-старите други постоянно заселени градове в Европа включват Лисабон (около 1000 г. пр.н.е.), Рим (753 г. пр.н.е.), Корфу (около 700 г. пр.н.е.) и Мантуа (около 500 г. пр.н.е.).

Източник: goodlife.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари