Уникална атракция привлича туристи от цял свят в Гърция

4
Атракцията се намира на 5 часа път от София
Атракцията се намира на 5 часа път от София Видео: NOVA

Атракцията се намира на 5 часа път от София

Единственият “Град на гъбите” в света, който се намира на едва 5 часа път от София - в гръцкия град Гревена. Тук гъбите са всичко - негов основен поминък, деликатес, дори част от декорацията на града. Гъбите, които растат тук са гордост и причината хиляди туристи от цял свят да се стичат насам.

"Вкусът и качествата на гъбите са между зеленчуците и месото. В зависимост от сезона се решава как да я приготвяме. Един прост начин, за хубавата прясна гъба е да ги хвърлите на скарата и да ги оставите - нужно е само малко сол и черен пипер", казва Асен, цитиран от NOVA.

В Гревена гъби можете да опитате приготвени на скара, в салата, като основно ястие или дори като десерт - локум от манатарки, сладко от гъби.

"Ресторантът ни има 20-годишен опит в предлагането на всички видове гъби. Сервирали сме 120 различни вида диворастящи гъби. Печем ги, пържим ги, готвим ги, правим ги на салати, каши, яхнии и всякакви ястия. От години работим интензивно с гъби и ги събираме сами. Пресни гъби имаме целогодишно от по южните райони. Тук в Гревена гъби има от март до края на есента. Освен това ги съхраняваме - мариноваме ги на туршия, правим сладка от гъби, можем да ги замразяваме, да ги сушим и да приготвяме различни рецепти", посочи Тодорос Караянис, собственик на ресторант за гъби в Гревена.

В последните години известността на Гревена става огромна. На фестивала на гъбата през август идват около 20 хиляди души.

"Това е най-големият фестивал на гъбите, който се провежда в целия свят. 4 дни - музика, танци и най-вече вкусна храна. Винаги имаме и много гости от България", каза Йоргос Констандинидис, председател на сдружението "Приятели на гъбите в Гърция".

С известността на Гревена се разкриват и нови работни места и преработвателни предприятия. Така в района се откриват малки местни фабрики за продукти от диворастящи гъби. Тук правят трахана, паста, ризото.

"След като бъдат набрани от гората, гъбите идват при нас. За да бъдат почистени, изсушени и за да се превърнат в продукти. От дехидратирани гъби до готови супи, зърнени и тестени изделия. Правим ликьор гъби, а отскоро и локум. Много се харесва!", разказва Йота Пандази.

Предприятието изнася основно за Швеция и Люксембург. Идеята да създаде сладко от гъби е на Йоргос Констандинидис, който е председател на сдружението "Приятели на гъбите в Гърция". Той посвещава целият си живот на гъбите и до момента има издадени 7 книги.

"Имах кошница с гъби. Казах си, че не е възможно гъбата да не може да бъде и направено и на сладко. Така че го направих първо, като отворих един кулинарен справочник, като пълен невежа тези, които го опитаха, го харесаха и сега опитни готвачи и готвачки се заеха да го развиват и усъвършенстват. Това е продукт, който докато през първото десетилетие нямаше да го намерите никъде извън Гърция, сега знаем, че се произвежда и в други средиземноморски страни, като да речем, Испания със сигурност и Италия", каза той.

Константинидис отделя няколко десетилетия от живота си на гъбите и тяхната история. Твърди, че тук те са най-вкусни, а причина за това е климата.

"Нашият регион е разположен между два географски региона, както и климатични зони, оттук на север започва преходният континентален климат, а оттук на юг започва средиземноморският климат. Това означава, че в този район можем да намерим както средиземноморски, така и континентални гъби. Това е причината да сме регистрирали стотици, даже и хиляди гъби в нашия регион", добави той.

Наличието им води насам все повече търсачи. "Характерно е, че съм срещал и български колекционери, особено на трюфели, които идват в Гревена. Когато ги питаме как и защо са тук – те отговарят, че знаят, че това е градът на гъбите, че в него има много гъби и трюфели и са дошли да берат. И всъщност има някои хора, които идват редовно. Знаем го, защото те паркират и пренощуват на една бензиностанция, където по принцип паркират и берачи от цяла Гърция", посочи Константинидис.

Оценявайки своите природни богатства, като дивите гъби, Гревена успява да се превърне в целогодишна туристическа атракция, която все по-често води насам и българи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари