Унгария блокира помощ от 18 милиарда евро за Украйна

9
"Унгария е готова да подкрепи Украйна, но не желаем да допринасяме за какъвто и да е нов заем, който да бъде поет от ЕС", заяви министърът на финансите Михай Варга
"Унгария е готова да подкрепи Украйна, но не желаем да допринасяме за какъвто и да е нов заем, който да бъде поет от ЕС", заяви министърът на финансите Михай Варга Снимка: Reuters

"Унгария е готова да подкрепи Украйна, но не желаем да допринасяме за какъвто и да е нов заем, който да бъде поет от ЕС", заяви министърът на финансите Михай Варга

Германският министър на външните работи Аналена Бербок обвини Унгария, че е блокирала 18 млрд. евро от финансовата помощ на ЕС за Украйна, като заяви, че Будапеща не бива да "играе покер" в опит да окаже натиск върху Брюксел в отделен спор за върховенството на закона, предава NOVA.

Протестът на Бербок повтори призивите на няколко дипломати от ЕС, които обвиниха правителството на премиера Виктор Орбан в изнудване.

В сряда Европейската комисия предложи пакет от 18 млрд. евро за подпомагане на Украйна, за да запази икономиката и обществените услуги през следващата година и да възстанови критичната инфраструктура, разрушена от руските ракетни удари и удари с дронове камикадзе.

На срещата на посланиците на ЕС, която се проведе също в сряда, Унгария заяви, че не може да подкрепи пакета от помощи, заявиха пред „Политико” трима официални представители. Това създава потенциално фатална пречка, тъй като парите за Украйна не могат да постъпят без подкрепата на всички 27 държави от ЕС поради бюджетните правила, изискващи консенсус.

Унгарската разрушителна позиция предизвика разочарование в Брюксел, Берлин и други столици на ЕС. Четирима служители на ЕС и дипломати заявиха пред "Политико", че виждат в блокирането на помощта за Украйна от страна на Будапеща тактика на изнудване, за да се създаде натиск за отпускане на над 13 млрд. евро от фондовете на ЕС за Унгария, които могат да бъдат спрени следващия месец, ако страната не отговори в достатъчна степен на дългогодишните си опасения за отстъпление от демокрацията.

Във вторник унгарският министър на финансите Михай Варга се опита да обоснове несъгласието на Унгария с пакета от помощи на ЕС: "Унгария е готова да подкрепи Украйна, но не желаем да допринасяме за какъвто и да е нов заем, който да бъде поет от ЕС."

Унгария е подложена на все по-голям финансов натиск, тъй като ЕС заплашва да спре около 7,5 млрд. евро от фондовете на ЕС за страната в рамките на механизъм, който обвързва бюджетните плащания със стандартите за върховенство на закона, а допълнителни 5,8 млрд. евро от фондовете за възстановяване от коронавирус също са под въпрос. Брюксел настоява за антикорупционни и съдебни реформи, за да бъдат отблокирани парите.

Очаква се тази вечер германският парламент да приеме резолюция, в която се настоява правителството да провери "задълбочено" реформите в Унгария и да отпусне парите само ако Будапеща докаже, че има сериозни намерения за реформи.

Въпросът вероятно ще бъде разгледан на срещата на европейските финансови министри на 6 декември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари