Умрялата риба в река Девинска е в следствие на неработещи помпи

2
Сигналът за запенването е подаден поне 2 часа по-късно, каза директорът на РИОСВ - Смолян
Сигналът за запенването е подаден поне 2 часа по-късно, каза директорът на РИОСВ - Смолян

Сигналът за запенването е подаден поне 2 часа по-късно, каза директорът на РИОСВ - Смолян

Неработещи помпи са причината за измирането на рибата в река Девинска, а сигналът за запенването е подаден поне 2 часа по-късно. Това каза инж. Екатерина Гаджева – директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Смолян, цитирана от Агенция Фокус.

Ето и хронологията на събитията:

"В петък, 4 август получихме сигнал на телефон 112 за наличие на умряла риба и за запенване на водите на река Девинска. Веднага беше сформиран екип от наши колеги, от представители на Регионална лаборатория, колеги от Басейнова дирекция, за да можем да установим по най-бързия начин за какво става въпрос. Поради факта, че сме на отстояние около част от Девин, потърсихме и получихме съдействие от община Девин и Горско стопанство Извора. Направи се пръв оглед докато пристигнем на място. Когато отидохме на място беше установена една тръба, от която се заустват непречистени води в река Девинска. В последствие в хода на проверката е установено, че именно тази тръба е от аварийна тръба към помпеното стопанство на "Девин“ ЕАД, тъй като водите на дружеството се припомпват с тези помпи, които са аварирали към градската канализация. Поради факта, че помпите не са работили, тази вода непречистена е отишла в реката. Всъщност това е нашата констатация. Показателят, който на място е установен със значително превишение е активната реакция или т. нар. РН, констатирано в алкалния сектор. Веднага са предприети мерки за преустановяване на заустването и то е преустановено. Това е видяно от всички на място, като за недопускане на повторно изтичане на води през настоящата тръба към момента е направена временна пломба. Днес ще бъде пломбирано наново съоръжението, за да може дори при аварийна ситуация при трайна необходимост от премахване на пломбата да бъдем уведомени и да знаем за какво става въпрос“, поясни инж. Гаджева.

Тя уточни, че има много и различни видове санкции, включително и от тяхна страна. Колегите им от Басейнова дирекция евентуално също ще преценят какви са техните възможности.

"Това, което е най-важно, ние днес стартираме административно-наказателно производство с покана и съставяне на констатираното нарушение именно за заустване без разрешително. Оттук-нататък, когато са готови всички протоколи и когато е готова цялата съотносима информация, защото в крайна сметка не сме имали достатъчно оперативно време да изясним всички писмени доказателства съотносими по случая. Акт ще има, наказателно постановление ще има, но най-важното, което трябва да се случи е реката да бъде наново зарибена. В тази посока работим съвместно с представителите на ИАРА. Трябва да се установи какво е правено като зарибяваме, какво е хипотетичното количество умряла риба, за да може да се предприемат аналогични мерки по зарибяване. Така че извън административно-наказателната мярка ще бъде искано и такова зарибяване от съответните компетентни структури. Гарантирам, че ще бъде направено всичко необходимо това да се случи по законовия ред“, категорична е инж. Гаджева.

Тя подчерта, че в последствие са разбрали, че пяната е текла няколко часа преди да получат сигнала на телефон 112. "Изключително важно е навременното подаване на сигнали. Може би сме загубили около два часа ценно време за оперативни реакции. Колкото по-рано получим информация за налично нарушение, толкова по-адекватно и бързо ще можем да предприемем мерки, както по преустановяването му, така и концентрацията. Тук става дума за вода. Във водата всяка минута е важна, защото изтича, отмива се и показателите тогава не са такива, каквито ще са в пика на замърсяването“, обясни директорът на екоинспекцията в Смолян.

В тази връзка, инж. Гаджева призова, използвайки социалните мрежи, като гражданска съвест, хората да не забравят да сезират и компетентните институции, защото те са хората, от които се очакват последващите действия. Колкото по навременно се получава информацията, толкова по-неоспорими ще са резултатите, каза още инж. Гаджева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари