Умъртвиха прасето на 7-членно семейство в Ново село

4
Синът ми плака три дена за прасето, сподели бащата на стопанина скрил прасето си в мазето
Синът ми плака три дена за прасето, сподели бащата на стопанина скрил прасето си в мазето Видео: БНТ

Агенцията по безопасност на храните в Русе глоби стопани, които не са заклали доброволно прасетата си заради заразата от Африканска чума.

Проверките са извършени по сигнали в село Ново село и град Бяла. От 800 лични стопанства в Русенска област, досега са проверени 90.

Семействата, които са скрили прасетата си от ветеринарните власти, са санкционирани с по 500 лева, предава БНТ.

Д-р Георги Дяков – директор на Областната Дирекция на БАБХ-Русе: Двама собственици не бяха обявили и декларирали, че отглеждат такива животни. Животните бяха умъртвени по хуманен начин.

Глобеният жител на Ново село има 7-членно семейство. Те са знаели за заповедта да заколят прасето си, но са решили да го запазят за Коледа. Затова го скрили в мазето си, разказва бащата на стопанина.

Васил Христов: То момчето три дни плака за него. То му беше първото прасе, което си е купил. Те са бедни, не могат да свият двата края.

Д-р Георги Дяков – директор на Областната Дирекция на БАБХ-Русе: Това, че заболяването към момента не се проявява, не значи че вирусът не е около нас. Трябва да се засилят мерките за биосигурност и отглеждането на животни в лични стопанства да бъде прекратено в следващата година.

Само на 6 километра от Русе – в румънския окръг Гюргево, вирусът продължава да се разпространява. В частни стопанства са регистрирани 200 огнища, заразени са 5 свинеферми. Умъртвени са над 5 хиляди прасета през последния месец, стана ясно по време на заседание на българо-румънската земеделска комисия.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари