Уловки при автомобилните застраховки

0
Застрахователите се измъкват от отговорност ако при кражба на лекия автомобил, ако талонът за него е бил вътре
Застрахователите се измъкват от отговорност ако при кражба на лекия автомобил, ако талонът за него е бил вътре Снимка: Цветелина Белутова / Капитал

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е открила нарушения при автомобилните застраховки.

За това съобщи председателят на комисията Димитър Маргаритов пред БНР.

Проблемите станали ясни при течащия анализ на общите условия на застрахователите.

"Тези застраховки са сред най-разпространените, а често потребителите имат проблеми с отговорността на застрахователя при кражба на автомобила или при неговото повреждане", посочи Маргаритов. Според комисията не е основателен опитът на застрахователите да се освободят от отговорност например при кражба на лекия автомобил, ако талонът за него е бил вътре. Кодексът за застраховането обаче съвсем категорично и изчерпателно изброява случаите, в които застрахователят може да се освободи от отговорност, подчерта председателят на КЗП. Той допълни, че и при други икономически оператори са били откривани неравноправни клаузи, но нарушенията са били изчиствани. Мисля, че и тук ще успеем да спрем нарушенията и това ще е от полза за потребителите, добави Маргаритов.

Застрахователният пазар расте с бързи темпове през последните години. Този растеж се движи основно именно от автомобилните застраховки. Задължителната "Гражданска отговорност" и "Автокаско" формират близо 70% от премийните приходи на застрахователите при общото застраховане. Затова и неравноправни клаузи и уловки в договорите са особено болезнени за потребителите. Парадокс е, че комисията открива едва сега нещо, което всеки собственик на автомобил по принцип знае.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари