Уловиха огромна пъстърва от "Голям беглик"

0
Това ли е най-голямата балканка, хващана у нас?
Това ли е най-голямата балканка, хващана у нас? Снимка: НЛРС

Това ли е най-голямата балканка, хващана у нас?

Чудо невиждано, реалност или някакъв фотомонтаж – какво се е случило на леда на родопския язовир "Голям Беглик"? Показаната гигантска балканска пъстърва предизвика оживени коментари в рибарските среди. Много бяха и неверниците, че това е действителен случай, но издирихме главните герои и те споделиха за своите незабравими преживявания през тези няколко дни в началото на сезона. Това пишат на интернет страницата си от НЛРС.

Компания от петима софийски риболовци решили да откриват сезона на пъстървовия риболов в Родопите. Отседнали в хижа "Хайдутите“ и още на 1 февруари щурмували заледените ръкави на язовира. Риболовът обаче бил доста слаб. Хванали някоя и друга щука, още десетина костура и това е. Трима рибари си тръгнали, но двама от тях – Борислав Манолов (на 49 г.) и Христо Станев (на 56 г.) продължили с упорството твърдо убедени, че в риболова си трябва търпение. И дочакали звездния миг.

В съботния следобед на 3 февруари, когато разпробили дупки в м. "Чатъма“ и заложили живи каракудки на въдиците с тапа, очаквайки щука, последвал яростен удар.

Това се случило на въдицата на Борислав Манолов. Започнала тежка позиционна битка с много голяма и силна риба. След трийсетина минути е издигната до леда, но се оказало невъзможно да я измъкнат през безнадеждно тясната дупка. Разширявали я скоростно, а това при над 20 см ледена кора не е лесна работа. Все пак Христо Станев я докопал някак и след около час усилия успели да я извлекат на леда. Грамадна балканска пъстърва, захапала 10-сантиметрова каракудка, подадена на въдица с флуорокарбоново влакно и кука 2/0. Нямала шанс обаче да оживее от нанесените рани при съпротивата и трябвало да я приберат.

По-късно ѝ взели габаритите и се оказало чудо. Измерена е с електронен кантар и тежи 11,2 кг. Дълга е 89 см, а в най-широката си част е 65 см. Още един човек от групата на софиянците я видял. Стефан Йоцов дошъл да прибере приятелите си и да види с очите си чудото трофей. И други рибари, оказали се на леда на язовира, станали свидетели и се снимали с рибата.

По-късно с двамата рибари се свързал препаратор от Батак на име Стефан, който им предложил да препарира тази реликва и така да се съхрани за поколенията. Съгласили се. Заслужава си да бъде увековечена по този начин.

Разбира се, че в. "Рибар" ще включи балканската пъстърва в неговия конкурс "Най-голяма риба 2024“. Тя бие досегашния рекорд почти два пъти! В сегашната класация рекордьор е балканка с тегло 6,67 кг, уловена през 2016 г. от язовир "Цанков камък“. И друг рекорд на Конкурса е свързан с язовир "Голям Беглик“. През 2012 г. от там е изваден 3,1 кг костур, дело на Люси Дремалов от Велинград.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари