Уличните музиканти в Русе ще плащат такса от 60 стотинки на ден

0
За дейността на уличните артисти ще се плаща минималната възможна такса
За дейността на уличните артисти ще се плаща минималната възможна такса

На днешното си заседание Общински съвет - Русе прие промени в Наредба 5 (за търговската дейност на територията на Община Русе) и в Наредба 16 (за определянето на местните такси, цени на услуги и права на територията на Община Русе). 

Промените в Наредба 5 включват няколко нови текста, които регламентират търговската дейност и предоставянето на услуги на открито върху терени общинска собственост. Това обхваща широк кръг от дейности, включително улични музиканти, артисти, художници, детски атракциони, вело-рикши и други, които ще бъдат третирани като търговци, или извършващи стопанска дейност. От продавачите на храни и напитки ще се изисква регистрация в Регионалната здравна инспекция. Всички те ще трябва и да информират писмено Общината ако работат на удължено работно време. 

Собствениците на заведения на открито пък ще са задължени да осигуряват поне 2 метрова ивица за пешеходците. 

Според вносителите, промените на наредбите отразяват настъпилите промени в икономическата обстановка в страната, появата на нови видове дейности, и стремежа към изравняване на условията, при които се осъществява дейност на открито. Местната администрация прогнозира, че при заплащане на месечна такса за разполагане на маси за сервиране пред заведенията за хранене и развлечения през зимния период, в бюджета на общината се очаква размерът на приходите да нарасне с около 30% . При заплащане на такса за заета площ за летни градини през зимния период пък, изравнена с размера на летния, приходите в бюджета ще се увеличат с 25%.

От Общинска администрация отново обясниха, че в момента дейността на уличните артисти не е регулирана, и това е стъпка в посока на узаконяване на тези изяви. За тях ще се плаща минималната възможна такса (60 ст. на ден в централната част на града), и това няма да ги обремени финансово. Същото важи и за уличните търговци, както и за заведенията на открито. Общински съветници защитиха промените с аргумента, че с тях се поставят всички подобни дейности на равни начала.

След дебати в зала, от местната администрация увериха, че общинска служба КООРС няма да ограничава изявите на уличните артисти, а само ще съблюдава тяхната изрядност пред наредбите.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари