Украинци напускат хотелите в Слънчев бряг

0
МС държи в неведение хиляди украински бежанци предоставена временна закрила
МС държи в неведение хиляди украински бежанци предоставена временна закрила Снимка: БГНЕС

МС държи в неведение хиляди украински бежанци предоставена временна закрила

Украински граждани започнаха да се изнасят от хотелите в Слънчев бряг, докато се чака решение на Националния оперативен щаб дали програмата за хуманитарното им подпомагане ще бъде удължена. Част от украинците заминават за Румъния. Междувременно комисия от Икономическа полиция, служители на РПУ в Несебър, НАП и Агенцията за закрила на детето продължава проверките по хотелите за установяването на броя на украинските бежанци.

По непотвърдена информация при проверките в част от хотелите в Слънчев бряг, в които са настанени украински граждани са установени съществени разминавания. Проверките продължават. В хотела на Виолета Галева в Слънчев бряг комисията е извършила преброяване вчера, предава БНР.

"Държавата има право да си направо своите проверки, защото казват, че има големи разминавания. Нека да се проверят всички хотели. Обаче 11 човека влизат, икономическа полиция и част от гостите се заключиха и не смеят да отворят, защото мислят, че насилствено ги извеждат. Единственото нещо, което искаме, е държавата ясно да каже тези хора утре ги изведете с куфарите, ще ги откараме в лагери или ще ги изгоним през границата или каквото въобще мислят да ги направят".

Междувременно украински граждани започнаха да се изнасят от хотелите.

"Ние отиваме в Румъния, в град Констанца, защото там програмата за подкрепа на украинските граждани е надеждна до юни. Аз съм с дете и мога да се видя там с мои роднини", каза украинката Лена.

МС държи в неведение хиляди украинци с предоставена временна закрила

Програмата за хуманитарно подпомагане на украинските граждани с предоставена временна закрила приключва днес, а все още не се знае как ще живеят и какво ще правят хилядите бежанци, избягали от войната.

Това отбеляза пред Радио София Надежда Цекулова от Българския хелзинкски комитет БХК.

По думите ѝ дори не се знае точно число на хората, за които се отнася Програмата, може би са между 12 и 20 хиляди. Отговорът на този въпрос трябва да дойде от Министерския съвет.

Българската държава има задължението да осигури храна и подслон на украинските бежанци за периода до изтичане на временната закрила по критериите на хуманитарната програма. Става дума за възрастни, болни, майки с малки деца.

Цекулова допълни, че през летните месеци част от първите бежанци от Украйна са направили опит и са се върнали в родината, но в същото време в България се констатира нова вълна имигранти оттам.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    ...
    Не че не съм пристрастен в полза на нашите руски братя (и сестри) избягали от гражданската война в Русия, но защо Сирийските бежанци ги настанявахме в лагери, а бежанците от Киевска Русия ги настаняваме в хотели? Че и по морето. Доста хотели има и по разни селца. Нали? За селски турисъм. И къщи за гости. И мотики под наем ще се намерят. Скромен наем.
  • -1
    6
    До 4 от FUCK OFF USRAINE
    Ела да пробваш усраинска хохло ама пъро майка ти ще плющя пред очичките ти боклук, дудуците явно ги въртиш ти ама поне ще го мокриш като го набивам на майка ти! Шибан усраински плъх
  • 6
    5
    БЪЛГАРИН
    Българи от наводнените места ги настаняват във фургони,а украинците които никой не ги иска са настанени в хотели по черноморието.Срам нямате ли,управляващи?
  • -1
    4
    До 1
    Ти си се представил като голям ебец ! Струва ми се , че ти си и голям свирец и то на дудук с една дупка ! Анадънму ? Става дума за голям духов инструмент . Точно ще ти прилегне.
  • 6
    3
    Ха ха
    Стига драми с тези украинци. Най бедната държава най голямо внимание и то безогледно. Вземете пример от швабите. Там хората с автомобили не получават подкрепа, само тези с куфари, защото имат какво да продадат. Обстановката е като за бежанци, легла на по два етажа и т.н., това е вид мотивация. Подкрепата е до време, като същите се насърчават да се интегрират и да си намерят работа. Тука се бърка подкрепата с пионерски лагер.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари