Украинският парламент оставя възможност на хората с власт да укриват имущество

0
Борбата с корупцията е изискване за присъединяването на Украйна към Европейския съюз
Борбата с корупцията е изискване за присъединяването на Украйна към Европейския съюз

Борбата с корупцията е изискване за присъединяването на Украйна към Европейския съюз

Украинският парламент гласува във вторник (5 септември) за възстановяване на изискването държавните служители да декларират имуществото си – мярка, поискана от Международния валутен фонд, но оставиха вратичка, която според критиците намалява ефекта ѝ.

Публичността на имуществото на хора на висши държавни длъжности беше въведена през 2016 г., но бяха направени незадължителни и ограничени от публичното пространство след пълномащабното нахлуване на Русия миналата година, тъй като се смятаха за риск за сигурността.

МВФ посочи връщането на изискването като един от няколкото критерия за изплащане на част от пакета помощ от 15,6 милиарда долара, пише EURACTIV.

Борбата с корупцията също е изискване за присъединяването на Украйна към Европейския съюз и правителството на президента Володимир Зеленски я обяви за приоритет наред с военните усилия.

Парламентът одобри версия на мярката, която изисква служителите да декларират активите си, каза депутатът Ярослав Железняк, но оповестяванията остават закрити за още една година.

Активистите срещу корупцията казват, че запазването на регистъра затворен нарушава основната цел на декларациите, ключова реформа за прозрачност, въведена след революцията на Майдана през 2014 г.

„Скритите богатства на депутати и чиновници ще унищожат доверието на украинците. Честните служители нямат какво да крият“, се казва в изявление на Центъра за борба с корупцията, водеща украинска НПО.

„Желанието да се скрие собствеността от обществото само показва желание да се откраднат обществени пари“, смята организацията.

Председателят на партията на Зеленски нарече законопроекта „невероятно разочарование“. Поддръжниците на реформата призовават президента да наложи вето.

Преди началото на 2022 г. държавните служители от общинските съветници до президента бяха длъжни да подават подробни годишни декларации, включително информация за лични финанси, автомобили и имущество.

Националната агенция за превенция на корупцията, държавен надзорен орган, преглежда декларациите и може да предприеме съдебни действия, ако подозира, че има незаконно придобито богатство.

Украински разследващи журналисти редовно съобщават за предполагаеми случаи, включително по време на война, на депутати и други длъжностни лица, притежаващи разкошни домове и шофиращи на лъскави коли.

Проучване на общественото мнение през юни, поръчано от „Трансперънси интернешънъл“, установи, че 77% от украинците смятат, че корупцията е сред най-сериозните проблеми на Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари