Украински бежанци изкарват пари на гърба на свои сънародници чрез измами

0
Начините за заблуда са няколко
Начините за заблуда са няколко Снимка: БГНЕС

Бежанци от Украйна заработват незаконно пари на гърба на свои сънародници, използвайки измама и заблуждение

За това сигнализира жена, която разкрива методите на тарикатите. Тя прави това в публикация във Facebook. Съобщението е написано на руски език и е споделено от Людмила Иванова в групата "Подкрепа за украинските бежанци в България", която има над 80 000 членове, както и в Телеграм групата "Бургас, Морска гара", която има над 2500 потребители.

"До мен достигна информация за методи на припечелване на бежанци от бежанци, които според местния Наказателен кодекс се явяват престъпление", пише Иванова. Според нея начините за заблуда са няколко, предава Glasnews.bg.

При един от тях "предприемчиви" бежанци искат пари от сънародници за съдействие при заселване в някои от държавните бази за подслон. Според Иванова в Равда местата в подобна база били предплатени по подобна "заявка". Още когато от властите в България информация не била обявена.

Според Иванова в България вече са започнати дела срещу за подобни измами, като има случаи, при които срещу пари са заселвани хора в безплатни хотели.

Друга схема използва тактиката на преотдаване на жилища под наем за пари. Украинци наемат дома от собственика, а после искат предплата от други бежанци за няколко месеца, които се нанасят. После първите се връщат в някой от хотелите, в които може да живеят без да плащат. Съобщения с предложения за подобна "услуга" вече има в тематични групи в мрежата, а "предприемачите" молят за действията им да не се афишира.

"Ако се въвлечете в подобни отношения вие не сте потърпевш, а съучастник, дори да не осъзнавате това", пише Иванова. "Това преотдаване е много популярно в Одеса. А след предплата за месеци, помагача изчезва, което води то конфликт между арендатора и собственика", добавя тя.

При друга схема се използва разликата между новата и старата тарифа за настаняване в хотели. Тук се въвлича и хотелски служител. Искат се 25 лева, за да се "допълни" разликата до старата помощ, а парите се разделят между работника и украинския му помощник.

Другият метод е своеобразна препродажба на собствени места в хотелите, свързана с напускане."Вече има няколко жертви, които са платили място в хотел и не са настанени, защото хотелът няма да работи по новата програма за обезщетения, а стаите вече са заети от чуждестранни туристи", уточнява Иванова.

Тя призовава бежанците да бъдат внимателни към всички "помощници", които се възползват от техните нужди. "Няма нужда да ги оправдавате, въпреки че са свои хора искат да припечелят. Още повече във време на война, още повече, използвайки нуждите ви", пише тя.

Иванова добавя, че всички престъпления, извършени организирано се наказват от закона и призовава всеки, който е жертва на подобна схема да съобщи в полицията.

Припомняме, че по предложение на националния щаб бе прието решение, което дава възможност не само на ведомствените бази, но и на местата за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър, да участват в новата хуманитарна програма за настаняване на лица с временна закрила. Тя предвижда 15 лв. на човек на ден за нощувка и три хранения.

Вижте оригиналната публикация на Людмила Иванова:

"ВНИМАНИЕ! МОШЕННИКИ!

До меня стала доходить информация о новых способах «заработка» беженцев на беженцах, которые по местному уголовному кодексу являются преступлениями, совершенными группой лиц по предварительному сговору:

1. Некоторые «предприимчивые товарищи» берут деньги со своих же за «протекцию, блат» при заселении на бесплатные базы отдыха. Не было даже намека от Министерского совета на сбор беженцев для заселения на эти базы, но в Равде например, одна из таких баз уже заселена под завязку, и есть (пока не полностью подтвержденная) информация о тех, кто это сделал и продолжает делать за деньги. Это уголовка, и в Болгарии уже заведены ряд уголовных дел, проведены допросы, собираются улики на ряд перевозчиков и таких вот «помогал», которые в начале войны за деньги заселяли в бесплатные отели по блату;

2. Не успели вчера анонсировать рестарт программы бесплатного заселения в отели, как нашлись «предпринимательницы», запустившие сразу три мошеннические схемы на этом, и думающие, что это невинная подработка на своих же и никто ничего не узнает и не накажут:

а) Пересдача недавно арендованных для себя квартир без разрешения собственника. Уплатив депозит и плату за 1-2 месяца, такие «товарищи» начали вчера и сегодня постить в группах предложения «уступить» свою аренду за ту же или большую стоимость, сами переезжая обратно в бесплатный отель. При этом просят в личке не афишировать тот факт, что договор аренды не перезаключается на нового арендатора, особенно нотариально, договор не показывают, берут предоплату за 3-4 месяца (сами оплатив только первый месяц). Если вы влезли в эту схему, то вы не потерпевший, а сообщник, даже не осознавая того. Такая «пересдача» очень популярна в Одессе, после предоплаты за несколько месяцев, «помогала» исчезает и дальше арендатор попадает в конфликт с собственником и платит снова. Что мешает «помогале» уехать в Украину с вашей предоплатой и кинуть вас? И там и здесь является незаконной и наказуемой.

ВСЕГДА: Заключайте договор аренды только с собственником квартиры, проверив правоустанавливающие документы на конкретную квартиру и договор только нотариально, а не коленке.

б) Сговор с отелем на предмет заселения беженцев с компенсацией от государства 15 лев/человек/день и доплатой 25 лева до «старого» размера 40 лева. Эту нелегальную «доплату» «распиливают между собой» сотрудник отеля и «помогала».

Дорогие женщины на СБ, занимающиеся такой «помощью» - завязывайте с этим, это мошенничество, а не подработка;

в) «Перепродажа» своих мест в отелях в связи с выездом. Тоже мошенничество, так как только отельер принимает решение кого, куда и за какую цену заселять. Есть уже несколько потерпевших, заплативших за место в отеле и не попавших туда, так как отель не собирается работать по новой программе компенсаций и в номера уже заехали иностранные туристы.

Дорогие соотечественники, будьте крайне недоверчивы к «помогалам», манипулирующим на вашей нужде. И не надо их выгораживать и оправдывать, мол это же свои люди и просто хотели подзаработать. Свои своих не кидают по таким схемам и так нагло и на большие деньги, еще и во время войны, еще и манипулируя вашей нуждой и незнанием законов другой страны. Так как в этом случае вы будете нести ответственность с ними заодно по обвинению в соучастии. Любые преступления, совершенные группой лиц по предварительному сговору, в любой стране наказываются гораздо большим количеством лет тюрьмы, чем совершенные одиночками. Сообщайте о таких правонарушениях в ближайший полицейский участок по месту проживания."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари