Украинец: По-добре да отида в затвора, отколкото в армията

8
Той разказва за почти принудителната военна мобилизация на мъжете, свързана със забраната им да напускат страната
Той разказва за почти принудителната военна мобилизация на мъжете, свързана със забраната им да напускат страната Снимка: Дойче Веле

Той разказва за почти принудителната военна мобилизация на мъжете, свързана със забраната им да напускат страната

"По-добре да отида в затвора, отколкото в армията. Живея близо до гробището и то става все по-голямо. Виждам хора без крака и ръце“. Това каза за bTV украинец, останал в страната си от началото на войната досега.

Името му е Тарас. От съображения за неговата безопасност не се съобщава фамилията му. През целия си живот досега той живее в Лвов. След руската инвазия на 24 февруари 2022 г. той се оказва на опашката за влизане в украинската армия по свое желание.

Като физиологична реакция на организма - така описва мотивацията си. „Нападнат си и отиваш в армията, за да се въоръжиш, да се обучиш“, разказва Тарас.

Въпреки опитите, Тарас не е приет в редиците. А година и няколко месеца по-късно позицията му по въпроса звучи така:

„По-добре да отида в затвора, отколкото в армията“.

Макар и не на бойното поле, Тарас преживява войната по свой начин. Преди войната той е патриотично настроен, по-наивен и мечтателен, а днешният Тарас е по-прагматичен и дори циничен.

Живея близо до болница, виждам хора без крака и ръце. Също така от мои близки чувам много неща за армията и за това какво се случва там, за отношението, че хората не са ценени и че животът не означава нищо. Живея близо до гробището и то става все по-голямо“, казва мъжът.

Във видеото Тарас разказва за почти принудителната военна мобилизация на мъжете, свързана със забраната им да напускат страната. Той е разочарован и дори ядосан от действията на някои политици в Украйна.

„Не съм съгласен с това една група от хора да взима решения за цялото население. Те са представяни за икони и герои в медиите, но всъщност са ужасни хора“, разказва той.

Докторантурата, която учи, се явява неговият спасителен пояс и го защитава от това да бъде изпратен на бойното поле. След като завърши обаче, Тарас също ще бъде застрашен от военна мобилизация. Затова миналото лято той опитва да напусне страната и да продължи да учи в чужбина. Правителството обаче слага забрана и той остава Украйна.

„Надявам се, че ще намеря начин да напусна страната, като платя подкупи или потърся други варианти. Не мисля, че войната ще приключи скоро. Не виждам оптимистичен сценарий, но се надявам, че най-накрая ще спрат да умират толкова много хора“, казва мъжът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Sтанко
    Еййй, браво! Не знам от къде го изровихте този материал, но дори и да е художествена измислица, звучи реалистично и поучително за върлите привърженици и ястреби на натю-то. Една седмица искам да хвана тагарев и да го заведа в окото на войната, за да му покажа много неща... Ще му сложим и каска и бронежилетка и памперс и съм убеден, че след това вкусът в устата му ще е коренно различен... Тия дето знаят за какво говоря са малко... дано другите се опитат да ме разберат...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари