Украйна спря офанзивата срещу Херсон заради лошото време

0
Киев призова чуждестранните партньори да увеличат доставките си на противовъздушна отбрана
Киев призова чуждестранните партньори да увеличат доставките си на противовъздушна отбрана Снимка: Агенция Фокус

Киев призова чуждестранните партньори да увеличат доставките си на противовъздушна отбрана

Контраофанзивата на Украйна срещу руските сили в южната област Херсон се оказва по-трудна, отколкото е била на североизток, поради влажното време и терена, заяви министърът на отбраната на страната Алексий Резников.

Силите на Киев натрупват натиск върху руските войски в стратегически важния регион Херсон, окупиран от Москва от началото на нейното нахлуване на 24 февруари, заплашвайки президента Владимир Путин с нов голям неуспех на бойното поле, припомня агенцията.

"На първо място, южната част на Украйна е селскостопански регион и имаме много канали за напояване и водоснабдяване, а руснаците ги използват като окопи, обясни Алексий Резников на пресконференция. "Така им е по-удобно“.

"Втората причина са метеорологичните условия. Това е дъждовният сезон и е много трудно да се използва бойна техника с колела“, каза той, добавяйки, че това намалява възможностите за въоръжените сили на Украйна.

"Контранастъпателната кампания в херсонското направление е по-трудна, отколкото в харковското направление“, добави той.

Резников отказа да даде подробности, когато беше притиснат относно плановете на Киев на юг.

Перспективата за нов неуспех за Русия, след като нейните войски се оттеглиха от Киев и по-късно на североизток, подхрани страховете, че Москва може да използва ядрено оръжие. Путин многократно е предупреждавал, че Русия има право да се защитава с всичките си оръжия, отбелязва Reuters, цитирана от Агенция Фокус.

Резников обаче каза: "Личното ми мнение е, че Путин няма да използва ядрени оръжия“.

Москва, която има най-големия ядрен арсенал в света, нанася вълни от удари с конвенционални ракети и дронове, насочени към енергийната инфраструктура на Украйна от 10 октомври. Киев твърди, че те са повредили до 40% от енергийната система.

Температурите могат да паднат далеч под нула градуса по Целзий през зимата, сега остават само седмици, и Киев призова чуждестранните партньори да увеличат доставките си на противовъздушна отбрана, за да помогнат.

Резников каза, че очаква Украйна да получи доставката на сложни противовъздушни системи NASAMS, предоставени от Съединените щати през следващите 10 дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    3
    До 2
    Поредният усраински третополов гейтак който кръде пседоними! Да го слагам на майкати пред очичките ти псе усраинско!
  • 0
    2
    Sтанко
    Поредните фалшиви рушлямски "новини", които ДунавпроЗД разпространява за радост на тъпите тролчта като "МИМИ".
  • 0
    1
    МИМИ
    ХА-ХА-ХА!!! А ЗИМАТА ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ......
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари