Украйна си върна контрола над 30 града и села в района на Киев

1
"В северната част на страната ни нашествениците напускат. Това става бавно, но забележимо", заяви Володимир Зеленски
"В северната част на страната ни нашествениците напускат. Това става бавно, но забележимо", заяви Володимир Зеленски Снимка: БГНЕС

Над 30 украински градове и села в района на Киев отново са под украински контрол, след като през тази седмица Русия съобщи че ще намали операциите си около столицата, за да се съсредоточи върху сраженията в източната част на Украйна, съобщиха властите в Киев

Междувременно, украинският президент Володимир Зеленски обвини руските войници, че минират районите в северната част на страната при контраофанзивите срещу тях или при оттеглянето им, информира БНР.

"В северната част на страната ни нашествениците напускат. Това става бавно, но забележимо. На някои места те са изгонени с бой. На други места те сами напускат позициите. След тях е пълна катастрофа и има много опасности. Първата е, че бомбардировките могат да продължат. Втората е, че те минират цялата тази територия. Минират къщи, оборудване, дори телата на убитите хора. Има много опасности. Ние се движим напред, движим се внимателно и всеки, който се връща на тази територия, също трябва да бъде много внимателен".

А говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков съобщи, че от началото на определяната от Москва специална военна операция руските въоръжени сили са унищожили 381 безпилотни летателни апарата, 1888 танка и 205 ракетни установки на украинските въоръжени сили.

Днес руската полиция е задържала 211 души в 17 града в Русия по време на протести срещу войната на Москва в Украйна, съобщиха от неправителствената организация ОВД-Инфо, цитирана от Франс прес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари