Украйна планира да започне разпродажби на конфискувани руски активи

1
Искаме тези предприятия да работят за Украйна, за украинците, заяви Рустем Умеров
Искаме тези предприятия да работят за Украйна, за украинците, заяви Рустем Умеров Снимка: Фейсбук

Искаме тези предприятия да работят за Украйна, за украинците, заяви Рустем Умеров

Украйна се надява да започне да разпродава още тази година конфискувани руски активи в рамките на приватизационни търгове, а получените средства да бъдат използвани за целите на възстановяването на страната, предаде Ройтерс, като се позова на председателя на Фонда за управление на държавната собственост Рустем Умеров.

"В някои сектори руският бизнес беше сериозен играч с голям пазарен дял. Никой все още не е оценил точната стойност на тези активи", посочва шефът на фонда пред агенцията. "Целта ни е да одържавим всички тези активи, да ги подготвим и продадем. Искаме тези предприятия да работят за Украйна, за украинците".

Идентифицирането на руските активи в Украйна е дълъг и сложен процес, а със задачата са натоварени няколко държавни и правоприлагащи институции, включително съдебни органи. До края на годината фондът се надява да успее да продаде 102 актива, основно недвижими имоти и автомобили, уточни БТА.

Умеров изтъкна, че Украйна е получила сериозни приходи от продажбата на малки държавни активи през първото тримесечие на годината въпреки руската инвазия и възнамерява да приватизира хиляди до края на годината.

След назначаването си начело на фонда през септември м. г. Умеров активизира приватизацията в страната, тъпчеща на място след години бездействие. Оттогава досега фондът е вкарал в бюджета на страната 2,5 милиона гривни (68,36 милиона долара), като само през първото тримесечие на годината постъпленията са за 902 милион гривни, най-добрият резултат от 10 години насам.

Около 80 на сто от приватизациите се осъществиха в земеделския сектор, инфраструктурата и недвижимите имоти, посочва Умеров в интервю за Ройтерс и допълва, че купувачите основно са местни бизнесмени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Sтанко
    Мракобесие с международна подкрепа! Само да не ви излезе крива сметката??? Аз ви предлагам даже да одържавявате направо за хамерика, че тя ви е взела и мозъците пилешки и ви е платила десетократно пробитата "държава".
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари