Украйна планира да произвежда ядрено гориво

2
"Енергоатом“ планира да измести Русия от европейския пазар и да изгради собствена линия за производство след три години
"Енергоатом“ планира да измести Русия от европейския пазар и да изгради собствена линия за производство след три години

"Енергоатом“ планира да измести Русия от европейския пазар и да изгради собствена линия за производство след три години

"Украйна ще произвежда ядрено гориво, за да замени руското гориво на европейския пазар". Това съобщи министърът на енергетиката Герман Галушченко, цитиран от Укринформ, предаде БГНЕС.

Той посети предприятието, в което ще се произвежда ядрено гориво за украинските ядрени енергоблокове, а по-късно и за износ в други държави.

Проектът се изпълнява от "Енергоатом" в сътрудничество с американската компания Westinghouse.

"За съжаление, много европейски държави продължават да зависят от руските ядрени технологии. В същото време Украйна, след като се отказа от руското ядрено гориво, премина към ядрени енергоблокове с ядрено гориво от американския производител Westinghouse. Чешката република, Словакия, Финландия и България също изразиха желание да извършат този преход. И в бъдеще Украйна може да стане доставчик на ядрено гориво за тези страни", заяви Галушченко.

По думите на министъра производствената линия на украинската компания ще произвежда горивни касети за ядрени реактори на атомни електроцентрали.

През 2023 година се планира да се завърши лицензирането и да започне търговско производство на пръти, а през 2024 година да започне търговско производство на глави за горивни касети. Тези компоненти ще се използват за производство на ядрено гориво в завода на Westinghouse в Швеция.

"Енергоатом" планира да изгради собствена линия за производство на ядрено гориво след три години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    4
    do 3
    govorish za sebe si nali?
  • -2
    3
    До 2
    Сигурно много боли,когато четеш такива статии...
  • 0
    2
    хахаха
    Тая мърша тока си не може да произведе, сега ядрено гориво ще произвеждала. Ще ме скъсат от смях тези голодранци. С украйна е свършено. Нищо различно от това, което планира брада Раша няма да се произведе там.
  • 2
    1
    Aha
    Украйна отдавна нищо не планира. УСА и ЕУ планират, те изпълняват.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари