Украйна изпрати голяма делегация в Давос, за да поиска повече помощ от Запада

0
Виталий Кличко призова западните съюзници да ускорят доставките на системи за противовъздушна отбрана, които могат да свалят руските ракети
Виталий Кличко призова западните съюзници да ускорят доставките на системи за противовъздушна отбрана, които могат да свалят руските ракети Снимка: Facebook

Виталий Кличко призова западните съюзници да ускорят доставките на системи за противовъздушна отбрана, които могат да свалят руските ракети

Голяма украинска делегация, водена от първата дама Олена Зеленска, е в Давос тази седмица за Световния икономически форум, за да убеди Запада да достави повече хуманитарна помощ и оръжия на страната, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Точно затова съм тук", заяви кметът на украинската столица Киев Виталий Кличко пред репортери в швейцарския планински курорт в отговор на въпрос за необходимостта от повече помощ близо година след началото на руското нашествие. "Ето защо е много важно да се срещаме и да разговаряме помежду си. Много е важно да се установяват лични контакти", каза бившият професионален боксьор.

"Критична инфраструктура в Киев може да излезе от строя във всеки един момент", призна Кличко, цитиран от Ройтерс. Той посочи, че спорадичните руски ракетни атаки в комбинация с минусовите температури подлагат местните власти на все по-силен натиск.

Кметът на Киев и брат му Владимир Кличко, също бивш професионален боксьор, казаха, че западните съюзници трябва да ускорят доставките на системи за противовъздушна отбрана, които могат да свалят руските ракети.

Украйна вече беше в центъра на дискусиите на среща, организирана през май миналата година от Световния икономически форум, който традиционно събира стотици политически и бизнес лидери.

Украинската първа дама Олена Зеленска ще бъде сред първите оратори, които ще говорят лично в Давос днес. Президентът Володимир Зеленски ще направи видеообръщение утре.

В Давос тази седмица са очаквани още много представители на украинските власти, включително кметовете на Николаев и Лвов и министрите на икономиката, културата и цифровите технологии, което прави делегацията на страната една от най-големите.

"Украинската икономика е напълно разрушена, инфраструктурата е разрушена, мирният живот на нашия народ е разрушен", заяви още пред медиите кметът на Киев.

Войната е "трагедия, защото (руският президент Владимир) Путин има безумната идея да възстанови Съветската империя. Живели сме в империята и не искаме да се връщаме в СССР. Виждаме бъдещето си в европейското семейство", каза Виталий Кличко.

Както и през май, руски политици и бизнесмени не бяха поканени в Давос. На мнозина от тях впрочем е наложена забрана да пътуват до Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Sтанко
    Докато гледа към войната, вместо към мирът - ще продължава да кърви, а политиците на тая скупщина от корумпирани политици да пълнят нощните шкафчета с кюлчета. Ореваха света за оръжие, вместо да се съберат с "нашественика" и да обсъдят какво би донесло мир в клетата им и проклета украинска земя!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари