Ухапана от куче осъди община Русе за 3000 лева

1
Районният съд в Русе е присъдил обезщетение от 3 000 лева за жена, нападната от улично куче през юни 2014 г.
Районният съд в Русе е присъдил обезщетение от 3 000 лева за жена, нападната от улично куче през юни 2014 г.

Районният съд в Русе е присъдил обезщетение от 3 000 лева за жена, нападната от улично куче през юни 2014 г. Без никаква причина, докато карала колело в близост до блока, в който живее, жената била захапана от безстопанственото, агресивно животно и повалена на земята. Притеклите се на помощ свидетели й помогнали да се измъкне от зъбите на песа.

Въпреки че веднага потърсила лекарска помощ, раната й била обработена, а пострадала ваксинирана, състоянието й се влошило. След 3 седмици безрезултатно лечение се наложила операция на засегнатото място. Тя обаче също не дала желания резултат, което довело до втора хирургическа интеревенция под пълна упойка за жертвата на агресивното, улично животно.

Освен сериозните и продължителни последствия за здравето на жената, които не са отминали напълно и днес, последвала и неизбежната в подобни случаи психотравма. И досега жената не смее да излиза сама навън и изпитва ужас винаги, когато види безстопанствен пес, сънува и кошмари.

Според свидетели на инцидента, в района от 7-8 години (Законът за защита на животните влиза в сила на 1 януари 2008 г.) се навърта глутница от 5 кучета, които и преди нападали и хапели хора.

След подаването на сигнал на тел. 112, на мястото дошли общински служители, които прибрали едно от кучетата, но не това, което нападнало жената, обяснява друг свидетел на случилото се.

За сполетялото я нещастие тя сметнала за виновна местната власт и подала иск в съда срещу нея в размер на 4 000 лева.

От Общината се опитали да го оспорят, но съдът сметнал, че фактите са безспорни. Магистратите се опрели на норма, според която при доказано бездействие на органите на местната управа във връзка с изолирането на скитащите кучета в приюти, се ангажира отговорността й.

Затова те уважили иска, но не изцяло, а само за 3 000 лева. Поради това жената няма да получи цялата сума, която похарчила за водене на делото. От дадените от нея 714 лева, са й присъдени 408 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Русенския окръжен съд

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари