"Уестингхаус" подписа договор за седми блок в АЕЦ "Козлодуй"

0
Първи стъпки към изграждането на американски ядрен реактор
Първи стъпки към изграждането на американски ядрен реактор Снимка: АЕЦ Козлодуй

Първи стъпки към изграждането на американски ядрен реактор

"Уестингхаус електрик" (Westinghouse Electric) обяви, че е подписала договор за предварителни инженерни дейности (Front-End Engineering & Design, FEED) с "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" за изграждане на нов реактор с технологията "Ей Пи 1000" (АР1000) на площадката на АЕЦ "Козлодуй", съобщават в писмо до медиите от компанията, отговаряща за комуникациите на американската компания в България.

През настоящия месец стартира изпълнението на договора, който включва дейности по оценка на възможностите за интегриране на българската индустрия в проекта за изграждане на нова ядрена мощност с технология АР1000 и за използване в максимална степен на съществуващата на площадката на АЕЦ "Козлодуй" инфраструктура.

"Щастливи сме да започнем изпълнението на предварителните инженерни дейности, свързани с реализиране на проект за изграждане на най-модерната технология в света за АЕЦ от поколение III+ (три плюс), която ще осигури чиста и надеждна базова енергия на нашите клиенти и на българското население", каза Дейвид Дърам, президент "Енергийни системи" в "Уестингхаус". "Бихме искали да благодарим на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" и на българския парламент за тяхното доверие в нашата водеща и доказала се в реална експлоатация технология".

По-рано тази година двете страни подписаха меморандум за разбирателство за създаване на съвместна работна група за планиране изграждането на реактори с технологията АР1000 в България. Работната група е в процес на оценка на регулаторните, лицензионните и проектните изисквания и разработва ускорен график за действия в подкрепа на енергийната стратегия на България. Договорът за изпълнение на предварителни инженерни дейности (FEED) е първата стъпка от проекта за изграждане на нова ядрена мощност с технологията АР1000.

Към момента на площадката в Козлодуй работят два реактора с руска технология ВВЕР-1000. През декември 2022 г. "Уестингхаус" подписа 10-годишен договор за доставка на свежо ядрено гориво за един от блоковете в АЕЦ "Козлодуй", като доставките ще започнат през 2024 г. Ядреното гориво ще се произвежда в завода на "Уестингхаус" във Вестерос, Швеция, като това е единственият напълно независим от руски доставки и технологии проект за ядрено гориво за блокове с технология ВВЕР-1000, се отбелязва в съобщението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    9
    .!.
    Педал, за втори път - ако държиш толкова си пиши имената 😁 Иначе чети информацията, на никой (освен на теб) не му пука какво пише горе 🤣 ако не си забелязал и аз не обичам сащ 😁 пиша с ..., 123, 456, ===, 😁, 🤣 и какво ли още не от горе - БЕЗ значение е - важно е инфото, което се казва да е вярно 👍
  • -4
    8
    ...
    ей, кучко ! не ми кради никнейма. аз съм американофобът. обоснови се по различен начин.
  • 2
    7
    ...
    по принцип ще има - сега имаме договори за износ... изнасяме евтин ток в Европата, а тази година почнахме да внасяме скъм, че не ни стига?!? Ако има още един реактор, ще има достатъчно евтин ток и за вътр.пазар и за износ... ама ако е на тея идиоти може и да гръмне...
  • 1
    6
    реалист
    Е то за тъпото население съвсем никаква полза няма да има, независимо дали уестинг или местинг хаус строят реактори в бегетовицата. Токът на раята го вдигат всяка година...
  • 1
    5
    ...
    накратко - има само 4 реактора пуснати в Китай мисля към 2019 ги завършиха - единият е спрян и изведен от експлоатация, заради авария 2022 или 2023... доста дълъг живот 😁. Още два щяха да се строят в сащ, но не помня точно къде, ама не ми се рови сега - така или иначе ги отказаха по време на фалита им 2017 😁 Трагично е положението...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари