Удостоиха Община Русе с национален приз "Златно евро" навръх празника на града

0
Удостоиха Община Русе с национален приз "Златно евро" навръх празника на града

Община Русе бе удостоена с Националния призЗлатно евро" за постигнати най-високи резултати в управлението на средствата от европейските фондове. Отличието получи кметът Пламен Стоилов на официална церемония в Доходна здание днес. Призът е на Националното сдружение на организациите за социални услуги, съвместно с редколегията на списание „Фондове Програми Проекти” и с Фондация „Човешките ресурси в България и евроинтеграцията”. Наградата е създадена през 2012 година.

Общината е призната за модел за успешно управление на проекти и се награждава за принос в подобряването на местната икономика и създаването на нови работни места, чрез усвояването на европейски средства. Наградата беше връчена на кмета Пламен Стоилов от Диана Грозева – отговорен редактор на списание „Фондове Програми Проекти”. Г-н Стоилов получи диплом и статуетка „Златно евро”, изработена в Монетния двор на Република България.

Г-н Стоилов изрази дълбоката благодарност на екипа си за високата оценка. Той подчерта, че към момента, Община Русе управлява финансирани с евросредства проекти на стойност, равна на два общински бюджета – над 150 млн. лв. Г-н Стоилов уточни, че приоритетно се разработват и реализират проекти, насочени към подобряването на градската среда, културната, образователната, социалната, екологичната и транспортната инфраструктура, модерното здравеопазване и грижата за хората в неравностойно положение. „Не на последно място, бих искал да изтъкна и нашия стремеж Русе да стане още по-привлекателна туристическа дестинация”, допълни кметът. Той уточни, че през новия програмен период 2014-2020 г. екипът му ще продължи със същата енергия да работи за постигане на целите, заложени в управленската програма под надслов „Да възродим Русе”. Тази концепция е заложена и в новия Общински план за развитие на Русе. В него са включили 450 проекта на обща стойност от над 1,4 млрд. лева, като за тяхното реализиране приоритетно ще се търси европейско и международно финансиране.

Проектите са разпределени в няколко основни направления – подобряване на инвестиционния и бизнес климат в общината, развитие на човешките ресурси, осигуряване на интегрирано и устойчиво градско развитие и подобряване на териториалната достъпност и свързаност, опазване на околната среда, превенция на риска и повишаване на енергийната ефективност. В плана са включени всички проекти, разработени в рамките на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие (ИПГВР) – общо 147 проекта, 60 от които попадат в трите градски зони за целенасочено въздействие и още 87 проекта от общинската образователна и социална инфраструктура извън зоните за въздействие в рамките на общинската територия.

Делегация от български и румънски студенти от Русенски университет „Ангел Кънчев“ и Стопанска академия Букурещ, в рамките на Българо-румънския интеруниверситетски Европа център (БРИЕ), отпътува тази сутрин за Страсбург, за да вземе участие в Европейска младежка асамблея. Грандиозният форум, който ще събере над 5 000 млади хора от Европа, ще се проведе между 9-11 май в сградата на Европейския парламент във френския град.

На празника на Русе – 6-ти май – кметът Пламен Стоилов изпрати студентите като посланици на „Града на свободния дух“ в Европа. Той им връчи статуетка от стъкло, символизираща споделеното настояще и общото бъдеще на Русе и Гюргево като част от трансграничния регион. Пластиката е дело на русенския скулптор Лъчезар Дочев и ще бъде част от постоянна експозиция в Музей на европейската история, който предстои да бъде открит през 2015 г. в Брюксел.

В 18ч., в Доходно здание започва празничният концерт-спектакъл на Фолклорен танцов театър „Найден Киров“, с главен художествен ръководител Камен Донев. Финалът на празничния ден ще отбележат Мария Илиева и Любо Киров с концерт за всички граждани на Русе от 21ч. пред Общината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари