Удължават мярката „60/40“ през юни и юли

0
Националния съвет за тристранно сътрудничество одобри удължаването на мярката
Националния съвет за тристранно сътрудничество одобри удължаването на мярката Снимка: БГНЕС / Архив

 "Обсъдихме редизайн на мярката 60/40"

 Това каза министърът на труда и социалната политика в служебния кабинет Гълъб Донев по време на брифинг след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Току-що приключи извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Социалните партньори обсъдиха проект за изменение и допълнение на постановление 151, с което се въвеждат компенсации за засегнатите от пандемията икономически дейности, по известно като мярката 60/40. Проектът на постановление, който беше обсъден със социалните партньори предвижда малък редизайн на мярката", каза още социалният министър.

"Интензитетът на участие на държавата в мярката ще бъде разделен на две части. При 30 % спад в оборота, държавата ще подпомогне 50 % от осигурителния доход за лицата, попадащи в икономическите дейности, които ще бъдат подпомагани. А също към осигурителния доход ще бъдат включени дължимите от работодателя осигурителни вноски за лицата. При спад в оборота с 40 %, към помощта от държавата ще се запази в съотношение 60/40, като тук 60 % работодателите ще получат за своите наети работници и служители. Тази подкрепа, тази помощ ще бъде изчислена от осигурителния доход за месец април и дължимите осигурителни вноски от работодателя", каза още Гълъб Донев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари