Удължават лова на дива свиня с три месеца

0
Това е една от мерките в борбата с чумата по свинете
Това е една от мерките в борбата с чумата по свинете

Ловът на дива свиня тази година ще бъде удължен с три месеца. Това е една от мерките в борбата със заболяването африканска чума по свинете.

Това заяви във Велико Търново днес министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на национална среща с областните председатели на епизоотичните комисии, Агенцията по безопасност на храните и ветеринарните власти, предава БНТ.

Министър Танева допълни, че целта на тази мярка е намаляването на популацията на дивите свине и ограничаване разпространението на заболяването.

Заместник-земеделският министър Атанас Добрев заяви във Велико Търново днес, че до момента у нас 33 са потвърдените случаи на африканска чума при дивите свине.

Традиционно както последните години е около 2,5 на 100 хектара е дивечовият запас на територията на страната. Нашата цел е да го сведем до 0,3 бр. на 100 хектара. Затова са и тези мерки, говоря законодателно. Това е само начинът, ако искаме на територията на България да остане, както дива, така и питомна свиня!“, заяви зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев.

До 26 август трябва да приключи санитарното прочистване и дезинфекцията на стопанствата тип „заден двор“, след което се очаква да започне и изплащането на обезщетенията от по 300 лева на стопаните, които доброволно са умъртвили прасетата си, заяви земеделският министър Десислава Танева.

„Отговорността затова е на кмета на населеното място и ветеринарния доктор, изрично искам да подчертая, тъй като в страната има 4 или 5 села, които по закон или извън закон, затварят пътища в знак на протест, тъй като в техните села доброволното усвояване на домашни прасета е значително, те се организират някои от тях лично от съответните кметове, искам да кажа, че отговорността за получаването на това обезщетение ще е изключително тяхна“, подчерта Танева.

От Агенцията по безопасност на храните заявиха днес, че до момента 115 000 прасета от индустриални ферми и 725 от домашни стопанства вече са умъртвени и загробени. Прасета тип „заден двор “ ще могат отново да отглеждат животни след година, като обаче ще трябва да отговарят на критериите за биосигурност.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари