Учтив, по-учтив, Гешев

1
Главният прокурор чатил с Pi ar Sevi Boiko от добро възпитание, преценява спецпрокурорът, който месец по-късно е повишен
Главният прокурор чатил с Pi ar Sevi Boiko от добро възпитание, преценява спецпрокурорът, който месец по-късно е повишен Снимка: Радостин Василев / Фейсбук

Главният прокурор чатил с Pi ar Sevi Boiko от добро възпитание, преценява спецпрокурорът, който месец по-късно е повишен

Много интересно и поучително четиво е постановлението, с което Специализираната прокуратура отказва да образува разследване заради чата на главния прокурор Иван Гешев с пиарката на бившия премиер Бойко Борисов Севделина Арнаудова. Двамата бяха изловени в сладка онлайн приказка, докато Гешев беше на инфарктно заседание на правната комисия в парламента на 10 септември, припомня Доротея Дачкова в коментара си за вестник Сега.

Постановлението на прокурор Венцислав Фердинандов е преди всичко анализ на независимостта на прокурорите, на това колко незначителен е главният прокурор и какъв абсурд е да повлияе върху решенията на някой от подчинените си. Отделено е внимание и на това колко сериозно престъпление е да се изнася чужда кореспонденция. Последното било само за пълнота на правния анализ в постановлението.

Така прокурор Фердинандов стига до извода, че шефът му е чатил с пиарката, записана като Pi ar Sevi Boiko в телефонния му указател, единствено от добро възпитание. Той не е извършил никакво нарушение, защото срещу Арнаудова по това време в прокуратурата няма преписки и разследвания. Впечатление прави, че прокурорът се е произнесъл скоростно по сигнала на БОЕЦ - само за 13 дни. За това време е успял да снеме обяснения от Гешев. Малко негови колеги могат да се похвалят с това. (Чакаме например да видим какво ще постанови спецпрокуратурата по сигнала на Бойко Рашков срещу Гешев от юли.)

Чатът обаче не е проучван повече от това, което се вижда по снимките в медиите. А обяснения от Арнаудова не са търсени. В постановлението от 27 септември, с което "Сега" разполага, прокурор Фердинандов разказва, че заседанието на правната комисия на 10 септември било публично и се предавало и онлайн. Докато течал дебатът, Гешев бил търсен на мобилния си телефон няколко пъти от различни длъжностни лица от прокуратурата. Предвид ангажираността в дебата, той отговарял с кратко съобщение чрез приложение за комуникация, инсталирано на мобилния му телефон. Наред с другите обаждания, Гешев получил текстови съобщения от Арнаудова. За това лице той знаел, че се занимавала с публична комуникация към Министерския съвет до 16 април 2021 г. "По тази причина лицето било записано в телефонния му указател по начин, че да му подскаже коя е тя и с какво се занимава. С първото съобщение Арнаудова посочва името на изказващия се в момента депутат от ГЕРБ - Александър Николов. Предвид течащия дебат, въпреки че не му било удобно да комуникира, Гешев отговорил лаконично с емотикон", пише в постановлението.

Прокурор Фердинандов е проучил още, че срещу Арнаудова няма присъди, преписки и дела.

Гешев на свой ред обяснява пред подчинения си, че познава Арнаудова само служебно и не знае дали срещу нея има висящи преписки. Казва, че никога не е разговарял с което и да е длъжностно лице във връзка със сигнали, подавани срещу Арнаудова. А също и че служебният му телефон е публично известен и той не може да контролира лицата, които му звънят или пишат. 

"След като срещу Арнаудова няма преписки и дела, тогава е абсурдно твърдяното в сигнала, че Гешев е злоупотребил с властта си, за да въздейства върху прокурори в нейна полза", обяснява Фердинандов. И допълва, че няма и престъпление по служба, няма причинени щети.

"Съдържащото се в сигнала твърдение за злоупотреба е нелогично и заради вменените по Конституция и закон правомощия на главния прокурор", смята Фердинандов. Той прави пространен анализ на функциите на главния прокурор и обяснява, че прокуратурата е единна, но не и централизирана и прокурорите и следователите вече не са подчинени на главния. А също и че има законови гаранции за ненамеса върху вътрешното убеждение на прокурорите. Главният прокурор може да отменя актове на други прокурори, но само писмено и мотивирано, и то, ако съответният акт не е минал през съдебен контрол.

Прокурорът продължава: "Отделно от това, лицата, които са заснели и публично оповестили комуникацията на Гешев и Арнаудова, са нарушили основни права, които притежава всеки български гражданин - конституционно гарантираната неприкосновеност на кореспонденцията и комуникацията".

Фердинандов надълго обяснява за защитата на комуникацията и прави заключението, че когато умишлено се нарушава тайната на кореспонденцията, е осъществено престъпление. БОЕЦ обявиха, че Софийската районна прокуратура се е задействала да търси кой е изнесъл снимките на чата. Още на 26 октомври "Сега" отправи въпроси до районната прокуратура по темата, но след като ги приеха, оттам спряха да отговарят на телефонните обаждания и имейлите. 

Севделина Арнаудова все пак е била обект на проверка. Но тя е прекратена още на 19 октомври м.г. Тогава прокурор Албена Рачева от Софийската градска прокуратура отказва да образува разследване във връзка с изнесените данни, че Арнаудова и съпругът и Делян Димитров са се сдобили със скъп имот в Бистрица. "Сега" разполага и с това постановление.

До скандала с имотното състояние на Арнаудова се стигна след публикация на "Биволъ", която разкри, че тя и съпругът й са закупили с ипотека през 2019 г. скъп имот в Бистрица на цена от 1 056 148 лв. Оказа се, че междувременно семейството е успяло да погаси голям кредит и по друга скъпа покупка - на апартамент от 198 кв. м. и гараж на столичната ул. "Никола Петков". Апартаментът е купен през 2015 г. с кредит от 150 000 евро и втори потребителски заем от 30 000 лв. (б.р. имало е и доплащане кеш, защото цената по сделката е 352 049 лв.), като Димитрови са успели да изплатят ипотечния заем предсрочно.

В тази проверка освен, че имотите на семейството са купени с кредити, а майка на Арнаудова е направила на семейството дарение от 40 000 евро, за да погасят първата ипотека, пиарката разказва и за познанството си с Васил Божков. Твърди, че го познава от 2011 г., когато ги е запознал неговият пиар. Божков не й е предлагал пари, влияние или други облаги. Срещала се е с него 3-4 пъти, последно през 2013 г. Божков не е предлагал и давал подкупи на Борисов, Владислав Горанов или на други лица от кабинета.

Месечният доход на семейството от 2015-а насам бил съответно 7800 лв., 9200 лв., 8700 лв., над 10 000 лв., а за 2019 г. - 13 700 лв., описва прокурор Рачева. Кредитите им не са на привилегировани условия, а доходите им са достатъчни, за да си ги плащат. Няма никакво престъпление, е нейното заключение.

БОЕЦ сезираха за чата със Sevi не само прокуратурата, но и Инспектората към Висшия съдебен съвет и самия ВСС. Няма данни тези институции да са предприели нещо. Вероятно са твърде учтиви, за да притесняват Гешев.

ЗА НЯКОИ ГЕРОИ ОТ ЧАТА И НЕ САМО

Александър Николов, който се споменава от Арнаудова в комуникацията й с Гешев, бе депутат от ГЕРБ в 45-ото и 46-ото Народно събрание. За изборите сега той не е в листите на партията. Николов влизаше в парламента от Плевен. Тази листа сега е обогатена с махнатата от служебното правителство шефка на агенцията по инвестициите Десислава Трифонова. Той съвсем не е случаен човек. Освен че е син на Богдан Николов, който до 2020 г. беше шеф на федерацията по мотоциклетизъм, Александър Николов влезе в съдебната система като съдебен помощник в Софийския градски съд по времето, когато тези места бяха запазени предимно за "наши хора". Когато шефът му Георги Колев стана председател на Върховния административен съд, Александър Николов бе взет за помощник и там, наред с децата на разни видни юристи. После стана главен секретар на съда и адвокат.

Прокурор Рачева, която отказа да образува дело за имотите на Арнаудова, през февруари т.г. отказа да образува и разследване по сигнала на Христо Иванов за ТЕЦ "Варна" и Ахмед Доган.

Скоростно, по-малко от месец след като отказва да образува разследване за чата, от октомври Фердинандов вече е зам.-шеф на Окръжната прокуратура в Плевен. А спецпрокуратурата губи човека, който започна делата срещу Васил Божков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари