Учителите ни си отиват

0
Учителите ни си отиват

Начални и детски учители бягат в чужбина, или търсят друга реализация. Това съобщи шефката на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева в интервю за „Фокус“. Тя добави още, че в страната има недостиг на преподаватели преди старта на учебната година. „Това са учители по чуждоезиково обучение, възпитатели, начални учители. И в големите градове трудно се намират педагози в детските градини поради това, че завършват Факултета по предучилищна и начална педагогика, но отиват или в чужбина, или търсят реализация на друго място“, добави Такева.

Недостигът на педагози остава най-голям в малките населени места, докъдето се пътува трудно. „Всеки учител харчи част от заплатата си всеки месец за пътуване, защото стойността на картата се изплаща 85%. Затова първата ми работа беше да отида при служебния министър Румяна Коларова и при главния секретар Красимир Вълчев, за да поискам промяна на Наредбата за изплащането на транспортните разходи на учителите“, обясни още Такева.

В учебния процес педагозите срещат най-големи трудности, свързани с учебните програми. Според шефката на СБУ учебното съдържание е сложно и не е съобразено с психофизическото развитие на децата. Тя допълни, че на преподавателите непрекъснато им се налага да работят извънредно, за да разработват уроците, така че да са разбираеми за децата.

Другият им проблем е лошата дисциплина в училище и липсата на мотивация на родители и ученици да си изпълняват ангажиментите към училищата.

Стартовите заплати на преподавателите ще бъдат увеличени през септември, припомни още Такева. Според нея обаче това повишение няма да бъде достатъчен стимул за привличане на повече кандидати към учителската професия.

Ние сме най-недофинансираната система и в същото време трябва да дадем 19 млн. лв. на НЗОК, за покриване на недостига на средства там, което е също много некоректно. МЗ при 4,3% от БВП дава 18 млн. лв.“, коментира шефката на Синдиката на българските учители.

Източник: МОНИТОР - Иван Първанов
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари