Диян Стаматов: Имаме училища, в които мотивацията за учене е съвсем малка

1
Имаме образование на две скорости от доста време, заяви столичният директор
Имаме образование на две скорости от доста време, заяви столичният директор Снимка: Фейсбук

Имаме образование на две скорости от доста време, заяви столичният директор

"Имаме образование на две скорости от доста време в нашата страна и то става все по-ясно отличимо с всяка изминала година".

Това каза Диян Стаматов, директор на 119-о Средно училище в София и председател на Съюза на работодателите в народната просвета, предаде БНР.

"Образованието е продукт, чиято дейност се вижда 7-8 години по-късно, след като приключи. Днес имаме елитни училища, но имаме и училища, в които мотивацията за учене е съвсем малка. Тъкмо там, когато се постигне малка крачка, този напредък е изключително важен и за всеки конкретен ученик, а и за цялото общество. Това е трудният измерител на качеството в средното образование. Ако за първата група ученици ученето е лекота, за втората е свързано с много други допълнителни социални казуси, които не могат да бъдат поставени с един аршин в едната и в другата общност. ... Има не малко места, в които българският език е трудност за цели семейства, цели общности. Тъкмо там усилията трябва да са много по-големи, за да може ученикът да разбере за какво му се говори в час и какво пише в учебниците. Там усилията на учителите и на директорите на училищата са в пъти повече, за да се направи малката крачна напред", обясни Стаматов.

Според него причината за образование на две скорости са забавените истински реформи от 2016 г. досега:

"Ако всяка година не се правят необходимите реформи, тази голяма ножица ще се разтваря още повече и ще става още по-страшно за всички, клонящо към национална катастрофа".

Той беше категоричен, че най-трудната реформа е свързана с осъвременяването на учебното съдържание:

"Иначе казано - ученикът да не си задава въпроса за какво ще му служи това, което учи в училище. ... В учебника трябва да има базисни, основни понятия, които да дават характеристика на всеки ученик какво означава даденият термин или дадената дейност, а не дълбочината на академичната характеристика, която в момента я има в почти всички учебници по всички предмети в средното образование. Това е най-трудната реформа, която с години се оставя и накрая учебникът е една изключително пълна енциклопедия за всеки един ученик. Резултатите са видни всяка година".

Стаматов подчерта, че тази реформа не означава опростяване на учебното съдържание, а олекотяване.

"Днешният ученик е много по-дигитализиран от учениците преди 10 или 20 години и на него му трябва коренно различен прагматичен подход с много визуализация на материала по всеки един предмет".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Даскал Тони
    Причината за образование на две скорости - по специалните предмети в професионалните гимназии няма учебници. Не се пишат, не се издават, не се продават.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари