Училищата в Русе: Подкрепяме онлайн обучението, имаме много болни

2
В Математическата гимназия в Русе са болни половината от учениците, а преподавателите са над 30
В Математическата гимназия в Русе са болни половината от учениците, а преподавателите са над 30 Видео: Русе Медиа

Онлайн обучението в момента е наложително, тъй като има много болни учители и ученици. Това е мнението на педагозите във връзка с решението на Областния оперативен щаб, който разпореди учениците от 5 до 12 клас в област Русе да се обучават в електронна среда до 20 ноември. В момента Русе е на пето място по брой заразени с коронавирус в страната

В Математическата гимназия в Русе са болни половината от учениците, а преподавателите са над 30, обобщава ситуацията Русе Медиа. Една от заразените учителки – млада жена на 40 години, е в тежко състояние и се бори за живота си. Педагозите са категорично против присъствени занятия.

„Имаме 4 положителни ученици, 17 карантинирани и 190 с грипоподобни симптоми, от които над 30 процента са със симптомите на КОВИД. Но знаете, че по препоръка на здравния министър само по телефона се дават напътствия и не е задължително да се прави тест. Това означаваше, че утре в присъствена форма щяхме да имаме 50 процента от децата. Учителите са ни също в тревожна бройка. Имаме 6 положителни, още не са се възстановили първите, които бяха установени. Имаме една колежка, която е в много тежко състояние още от 1 ноември, освен това 4 са със симптомите, които не са доказани по същата причина като при учениците. И отделно имаме още 18 , които имат грипоподобни оплаквания. Страхът в колегите към момента наистина е много голям и те с право казаха, че ако утре трябваше да се върнат в училище, няма да дойдат“, сподели притеснена директорката на МГ „Баба Тонка“ Галина Бобева.

В професионалните гимназии също подкрепят обучението онлайн заради опасността за здравето, но пък е по-трудно с практическите занятия.

„Въпросът сме си го решили с преподаване повече на теоретичен материал, който трябва да се вземе по учебните програми, пускане на видеоматериали, които после да се дискутират, обсъждат с учениците, да им се поставят задачи към тях. Но ако ситуацията продължи по-дълго, може би ще пристъпим към препоръките на МОН – да се редуват различни класове през различен интервал от време, примерно за по две седмици присъствено и неприсъствено“, казва зам.-директорът на ПГ по дървообработване и архитектура Даниела Дойнова.

Дали обучението в електронна среда в Русенско ще продължи и след 20 ноември ще стане ясно на 18-ти, когато щабът се събира отново.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари