Училищата няма сами да си купуват тестове, за да се върнат в клас и по-големите ученици

0
Проблемът не е в средствата, а в липсата на точно такива щадящи тестове на пазара, коментира Николай Денков
Проблемът не е в средствата, а в липсата на точно такива щадящи тестове на пазара, коментира Николай Денков Снимка: БГНЕС

Отпада идеята общинските и държавните училища сами да купуват тестове, за да се върнат в клас и по-големите ученици

Това каза днес служебният министър на образованието Николай Денков във фейсбук рубриката на Министерския съвет "Властта говори! Открито", цитиран от БНТ

В момента тестове в складовете няма, каза министърът. След като се появят, в рамките на 24 часа ще бъдат разпределени в училищата. Обмисля се и друг вид тестове за гимназистите.

Министър Денков призна, че идеята общинските и държавните училища да плащат тестовете не е била добра. Тя изтекла твърде рано в публичното пространство, не била обсъдена и породила разнопосочни менения. След негативите било, че при централизираните търгове тестовете излизали много по-евтино, отколкото ако ги купи училището.

"Второто - ще се появи един имуществен ценз, скрит, заради това, че в някои училища ще могат да осигурят родителите, в други - не. И трето, не по-малко важно, нашите социални партньори синдикатите, директорите, също възразиха срещу такъв нееднакъв подход към училищата. Така че тази идея отпадна, в момента изобщо не се обсъжда", заяви Николай Денков.

Очаква се обаче заповедта за частните училища - те ще могат да закупуват тестове за големите ученици. В момента тестове в склада по обществените поръчки няма, каза още министър Денков. Досега са пристигнали 851 000 теста от общо около 3 млн.

"Проблемът е, че в България в момента няма достатъчно тестове от този тип, който родителите предпочитат. Като дойдат тестовете в рамките на 24 часа те са разпределени по училищата, има тестове за 1-4 клас до края на следващата седмица, средства има до Коледната ваканция за 1-4 клас, проблемът е кога ще получим тестове за по-големите деца", каза Денков.

Проблемът не е в средствата, а в липсата на точно такива щадящи тестове на пазара, каза министърът. Дори се обсъжда идеята за друг тип тестове за учениците в гимназиалния етап.

"Да се вземе проба от носа, но самите ученици си вземат и то от началото, без да се бърка навътре в ноздрата, и това е тест, който може да се прави самостоятелно, в клас, така че търсим вариант да върнем и големите", допълни Денков.

За съжаление, в България родителите са настроени селективно към тестовете, каза още министърът. На въпроса защо се прави тестването, след като децата с положителни тестове са много малко, Денков отговори, че причината за това е изолацията, в която те бяха през последните седмици. На многобройните въпроси министърът отново отговори, че учениците ще се върнат изцяло в училище, когато заболеваемостта падне под 250 заболели на 100 000 души. Това вече се е случило в Кърджали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари