Ученици от ПГСАГ "Пеньо Пенев" регистрираха 143 нарушения на пътя за час

0
Ученици от ПГСАГ "Пеньо Пенев" регистрираха 143 нарушения на пътя за час
Видео: TVN

143 нарушения от страна на водачи на МПС в района на училището регистрираха само за един час ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Пеньо Пенев" в Русе.

Това стана в рамките на инициативата „Застъпници за пътна безопасност“, която се проведе в училището. По време на своеобразния „одит“ младежите наблюдаваха 200 моторни превозни средства и 70 пешеходци. В рамките само на един час бяха регистрирани общо 143 нарушения. 18% от водачите се престрояват без използване на мигачи. 10% не спазват дистанция. 23% използват неправилно или са с неизправни светлини, 13% карат с превишена скорост. Любопитна подробност е, че при пешеходците не е регистрирано нито едно нарушение.

В рамките на инициативата младежите имаха възможност да усетят как алкохолът въздейства на организма чрез специални алкоочила, симулиращи различно съдържание на алкохол в кръвта, да тестват уменията си на симулатор за шофиране в рискови ситуации – високотехнологична машина, създадена да пресъздава чрез 3D платформа усещане за шофиране, максимално близко до реалното, както и на специален „кантар“ да видят как се „променя“ теглото им при удар със скорост от 50, 90 или 130 км/ч.

Необходими са по-чести проверки по пътищата от контролните органи, камери по рисковите места, патрулиращи полицаи, създаване на повече пешеходни пътеки, за да не се налага пешеходците да преминават през места непредназначени за пресичане, защото това увеличава шанса за пътни инциденти, създаване на места за пресичане на инвалиди, категорични са младежите.

Източник: Русе Нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари