Ученици приготвят гозби по автентични русенски рецепти

0
На гостите на събитието ще бъдат раздадени кулинарни брошури с приготвените ястия.
На гостите на събитието ще бъдат раздадени кулинарни брошури с приготвените ястия. Снимка: Дарик

Ученици от професионалната гимназия по туризъм в Русе ще приготвят ястия по автентични рецепти от началото на миналия век.

Това съобщиха от общинската фондация "Русе - град на свободния дух", която финансира проекта "Мултикултурният привкус на русенската регионална кухня", подготвен от учебното заведение.

Днес на пресконференция в Заседателната зала на Община Русе беше представен проектът „Мултикултурният привкус на русенската регионална кухня“ на Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ – Русе, финансиран от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух” и BH – социален проект на Еконт по програма „Знание и растеж“. Той се реализира в партньорство с Държавен архив – Русе, Съюз на хотелиерите и ресторантьорите – Русе, Клуб на професионалните готвачи – Русе, Регионална организация на евреите „Шалом“ – Русе, Съюз на арменските културно-просветни организации (САКПО) „Ереван“ – Русе, Дружество за културни връзки с Турция „Гюнеш“ – Русе и вестник „Утро“.

На пресконференцията присъстваха изпълнителният директор на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ Елена Минкова  и директорът на Професионалната гимназия по туризъм Ренета Вълева.  В началото г-жа Минкова заяви, че проектът напълно съвпада с целите на програма „Знание и растеж“ за получаване и споделяне на знания и опит и изрази надежда, че резултатът от него ще допринесе за това да научим повече за региона на Русе и кулинарните му традиции.

Повече за инициативата разказа директорът на учебното заведение Ренета Вълева. Тя уточни, че в проектът са ангажирани около 20 ученици от училището, както и техните преподаватели. Той е свързан с издирването на автентични рецепти от края на 19 и началото на 20 век, характерни за русенската регионална кухня и за отделните националности, населяващи района. 12 от тези ястия, по три характерни за всяка регионална кухня – арменска, еврейска, турска и българска ще бъдат приготвени от ученици от ПГ по туризъм. Рецептите са подбрани от стари тетрадки, предоставени от Държавен архив – Русе:

1.         Торта „Алказар“ (Арменска рецепта)

2.         Пълнени чушки с пиле (Арменска рецепта)

3.         Постни зелеви сарми - Пасус толма (Арменска рецепта)

4.         Шаран пълнен с орехи (Българска рецепта)

5.         Свинско вретено (Българска рецепта)

6.         Тиквеник (Българска рецепта)

7.         Баница с месо - Пастел де меренджена (Еврейска рецепта)

8.         Касуела (Еврейска рецепта)

9.         Кюфтета от праз с месо - Фритикас де праса кон карне молида (Еврейска рецепта)

10.       Ичли кюфте (Турска рецепта)

11.       Баклава (Турска рецепта)

12.       Саган-долма (Турска рецепта)

В петък, 11 ноември, от 9 до 12 часа, в учебно-производствения корпус на гимназията по туризъм, четирима ученици, заедно с по един представител на съответния етнос, ще приготвят по една рецепта от всяка национална кухня.

Останалата част от рецептите и техни модерни вариации ще бъдат приготвени съвместно от ученици от гимназията и професионални готвачи, в русенски заведения и в Клуба на професионалните готвачи – Русе.

В края на деня ще се проведе техническа конференция „Модерни вариации на традиционни ястия от русенската регионална кухня“ с участието на шеф Ивайло Димитров и шеф Живко Димитров, след което всички ястия ще бъдат представени на кулинарна изложба в хотел „Дунав“.

На гостите на събитието ще бъдат раздадени кулинарни брошури с приготвените ястия. По проекта ще бъдат отпечатани и готварски книги със събраните рецепти, които ще бъдат предоставени на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и читалищата в Община Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари