Ученици от София работят във водещи световни счетоводни компании

0
Габриела Илчева и Лозан Георгиев работят по специалността си в големи международни дружества
Габриела Илчева и Лозан Георгиев работят по специалността си в големи международни дружества Снимка: МОН

Габриела Илчева и Лозан Георгиев работят по специалността си в големи международни дружества

Ученици от Националната търговско-банкова гимназия се реализират във водещи световни счетоводни компании, където започват работа веднага след дипломирането си. Габриела Илчева и Лозан Георгиев са завършили паралелка „Оперативно счетоводство“ с немски език миналата година. В момента и двамата работят по специалността си в големи международни дружества, предаде БТА.

Много им помага това, че още като ученици в 12. клас са придобили практически опит в реална работна среда в счетоводна фирма в рамките на проекта на МОН „Ученически практики 2“. „Бяхме в компанията „Ню пойнт сървисис“. Това имаше един голям плюс – показаха ни счетоводен софтуер, който беше по-различен от този, който ползвахме в училище. Водихме истинско счетоводство, изпълнявахме операции“, разказва Лозан. В момента той е счетоводител в българския клон на RSM – шестата в света международна мрежа за консултантски дейности, счетоводство, одит и други услуги. Изкарал е двумесечен стаж там веднага след матурите в 12. клас, след което му предложили постоянна работа и възможности за израстване.

Опит в RSM придобила и Габи, която сега работи като счетоводител в друга международна компания в този сектор - Крестън Булмар. Към нея има и академия, която тя е завършила още докато е била в 11. клас. Следващата година, като дванадесетокласничка, Габи печели първо място в националната олимпиада по счетоводство. Преди това на регионалния кръг на второ място след нея се класирал Лозан.

Те споделят, че за счетоводството ги е запалила в 10. клас преподавателката им в Националната търговско-банкова гимназия Маргарита Коцева. „Нейният метод на преподаване много ни допадна, защото съчетава теория и практика – да видиш нещата, а не само да ги слушаш. Това може да те запали по професията“, казва Лозан.

Г-жа Коцева смята, че професията на счетоводителя, каквато я познаваме от миналото, ще бъде заменена от новите технологии и изкуствения интелект. „В бъдеще счетоводителят ще бъде анализатор. Той трябва да умее да чете информацията“, убедена е тя. По думите ѝ Габи и Лозан са именно такива мислещи хора, които тепърва ще израстват на по-високо ниво в професията. Компаниите, в които работят, също дават предпоставки за бързо надграждане.

В момента двамата учат заедно висше образование - специалностСчетоводство“ в УНСС. Споделят, че в следването много им помагат опитът, който вече имат от работата си, както и знанията от Националната търговско-банкова гимназия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари