Ученици от Русе разобличиха фалшиви новини

3
Гимназисти от четири русенски училища се състезаваха в инициатива по медийна грамотност
Гимназисти от четири русенски училища се състезаваха в инициатива по медийна грамотност Снимка: БНР / Ася Пенчева

Гимназисти от четири русенски училища се състезаваха в инициатива по медийна грамотност

Повече от пет години по инициатива на русенския офис на "Европа директно" се провеждат различни обучения по медийна грамотност. Те включват както гимназисти, така и възрастни хора. За всички тях е важно да се ориентират в океана от информация и да се научат да разпознават фалшивите новини, пропагандата, обикновените жълтини и манипулацията. За първи път обаче бе организирано и състезание между гимназисти, в което те трябваше не само да разпознават, но и да разобличават фалшивите новини.

Вярно ли е, че "българка е участвала в конкурса Мис свят в Лондон през 1951 г." или пък че "Пластмасов ориз заля българския пазар" бяха сред десетките новини, които гимназисти от четири русенски училища трябваше да разпознават като верни или фалшиви. Покани да се включат в играта на новини имаха възпитаниците на Английската гимназия "Гео Милев", на Математическата гимназия "Баба Тонка", на Дойче шуле "Фридрих Шилер" и училището за европейски езики "Св. Константин-Кирил Философ". Събитието бе организирано от офиса на "Европа директно" и неговия ръководител Ирина Стоянова.

"Наистина имаха много ключови разсъждения и в много интересна посока, която обикновено е трудна за улавяне. Те имат тази сензитивност да намерят истината", посочи Стоянова. По думите ѝ "Игра на новини" е една настолна игра. Всички новини в играта, които са посочени на картите за игра, са на сайта на БНР в секцията "БНР проверка на факти".

Всъщност трудната и тежка работа по проверката на всяка информация вече е свършена от екипа на Българското национално радио. За тийнейджърите остава да помислят, да си преговорят реалността и накрая просто да отворят кода на телефоните си, за да разберат дали са били прави и печелят ли точка. Най-важното - докато се учеха да разпознават информацията и дезинформацията, те всъщност се забавляваха.

Едно от най-приятните изживявания в професионалния живот на журналиста е да чува високата оценка за труда на колегите му в медията, в която работи. Така доказаният лидер в информацията, какъвто е Българското национално радио, получи признание и от младежката аудитория, за която обикновено сме скучни и звучим като родителите им. А се оказахме забавни. Не само истински.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Кой кое е?
    Дидо, коя е Маргото и кой е Опашатия? На тази снимка ли са? За тия не знам, но някои ученички от Английската направо си го търсят от някои батковци. Такива мили очички правят и такива влажни погледчета, че...и в това няма нищо фалшиво!
  • 0
    3
    дидо перчема
    Няма фалшива новина опашатия чука маргото
  • 4
    2
    Alèx
    За Бога, братя; Не живейте в България!
  • 2
    1
    Русенец
    Перфектни кандидати , за бъдещето министерство на истината!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари