Ученици от Русе дебатираха в контекста на офицерския бунт от 1887 година

0

Преди дебатите във фоайето на Доходното здание беше представена тематична изложба на ОУ “Олимпи Панов“ и възстановки на разстрела на бунтовниците

11 доклада на ученици от русенски училища бяха представени на финалното събитие по проект „Саможертвата на българските революционери в контекста на офицерския бунт от 1887 година“ на ОУ „Олимпи Панов“. Децата и младежите направиха задълбочено проучване на историческите факти и представиха своя съвременен прочит, съобщават от Община Русе.

По време на събитието телемост свърза ученици от лицея “Олимпи Панов“ на молдовския град Тараклия и русенското ОУ „Олимпи Панов“. По време на онлайн връзката учениците от 9, 10, 11 клас заедно с учителките им по български език представиха доклади и рецитираха стихотворения за живота и дейността на Олимпи Панов. Педагозите от молдовското училище поканиха българските колеги и ученици да посетят Тараклия на 17 юни, когато пред паметника на Панов ще бъде изнесен тържествен рецитал. Училищата се договориха и за бъдещ обмен на опит и съвместни прояви.

Преди дебатите във фоайето на Доходното здание беше представена съвместна тематична изложба на ОУ “Олимпи Панов“, Регионален исторически музей - Русе и Държавен архив - Русе, посветена на 170-годишнината от рождението и 135 г. от смъртта на майор Олимпи Панов.

Пленарният ден приключи с представянето на две живи картини. Възстановките бяха посветени на два момента от бунта през 1887 г. - съдебния процес срещу офицерите и разстрела на бунтовниците. Събитията бяха пресъздадени от НД “Традиция“ - клон Русе въз основа на автентични документи от Държавния архив и Регионалния исторически музей.

Предстои изложбата, докладите и презентациите да бъдат събрани в книга.

Проектът се реализира по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Димо
    Тези измислили разстрела пред учениците веднага да се уволнят.
  • 0
    1
    Поназнайващ
    Бунтът на русофилите е събитие от историята. Разбрали ли сме се (като общество и историография) с оценката на това събитие или щом е свързано с Русия не може да не е добро. Това даже не е основният проблем, а ангажирането на ученици (tabula rasa) с предварително готова преценка. А връзките с Тараклия са нещо наистина положително и наложително.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари