Ученици от Математическата наредиха купите си на площада

0

Десетки родители, учители и ученици се събраха днес на протест пред Паметника на свободата, който премина под мотото „Русе в подкрепа на Математическата гимназия”.

Хората заявиха, че в интерес на децата им е да се запази приемът както досега от 5 паралелки. За да докажат това си желание, събраха над 300 подписа, предава вестник Бряг.

Майка на четвъртокласник заяви, че за нея това училище е най-доброто място за обучение и развитие на таланти. Тя бе притеснена, че заради намаляване на приема с 26 деца, колкото е един клас, е възможно точно нейното дете да остане извън елитната гимназия. „Харесвам хората, които работя в тази гимназия, защото те са абсолютни професионалисти всеки едни в своята област, те карат децата да бъдат това което са , карат ги да се развиват и да намират най- доброто в себе си и да бъдат по добри , независимо от това с какъв резултат е влязло едно дете, в него могат да открият нещо което не е открито”, заяви емоционално жената. 

Преподавател на ученик с множество дипломи и отличия от състезания ги показа гордо и заяви,че така опровергава твърдение на инспектората по образование, че децата от математическата нямат престижни отличия. Майката на този ученик също бе много емоционална и добави, че учителите са страхотни и училището е страхотно. Много от учениците бяха закачили медалите си, за да покажат, че те са сред най добрите.

Смятам, че всички трябва да имат възможността да получат възможност да се борят за по- добро образование и не смятам, че само професионалните гимназии са бъдещето на държавата, има бъдеще и в профилираните гимназии”, каза момче от 10 клас. Купи, медали и множество грамоти бяха подредени като на изложба пред паметника на свободата. С прочувствени речи, родители призоваха да не се променя планирания прием в Математическата гимназия.

Подписката си те ще изпратят до министъра на образованието,до комисията по образование в Народното събрание, РУО в Русе и до кмета. Директорът на гимназията Митко Кунчев бе категоричен, че когато излезе заповедта за намаления брой паралелки, ще я обжалва в Административния съд. Припомняме, че проблемът ескалира в  края на миналата седмица, когато Митко Кунчев публикува във Фейсбук, че училището ще загуби една паралелка от приема след седми клас от следващата година.

На пресконференция в понеделник той изрази недоумение за това решение на инспектората. Шефката на институцията Росица Георгиева аргументира решението с намаления брой деца в региона и необходимостта на бизнеса от повече професионални кадри. Със същото становище излезе и кметът Пламен Стоилов, който подчерта, че решението за намаляване броя на паралелките в МГ е трябвало да се вземе преди поне 5 години. Той заяви, че елитната гимназия би трябвало да се насочи приоритетно в обучението по математика на децата, а не в други направления.

Предложението на регионалния инспекторат ще бъде изпратено в министерство на образованието, което ще вземе крайното решение. Освен в МГ, приемът след седми клас се намалява с една паралелка и в училището по европейски езици и във „Възраждане”. Също така стана ясно, че от догодина и професионалните гимназии ще бъдат с по-малък брой класове.

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари