Ученици дискутираха темата за наркотиците с русенски магистрати

1

Лекторите представиха по достъпен начин социалните, психологически и физически опасности, свързани със злоупотребата на високорисковите наркотични вещества

Окръжен съд - Русе закри Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за учебната 2022/2023 година в Съдебната палата в Русе, като инициативата бе под знака на 26-ти юни - Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. Участие взеха ученици от седмите класове на СУ „Йордан Йовков“.

Съдия Татяна Черкезова от Окръжен съд – Русе, заместник-окръжният прокурор Мирослав Маринов, гл.експерт-криминалист Цветомир Петков и председателят на Адвокатска колегия – Русе – г-н Ангел Стефанов запознаха учащите с вредните последици от употребата на различните видове наркотични вещества. Лекторите представиха по достъпен начин социалните, психологически и физически опасности, свързани със злоупотребата на високорисковите наркотични вещества. Споделиха своя опит и акцентираха на необходимостта от засилване на превантивните мерки в борбата с този сериозен проблем. Съдия Черкезова представи правната страна и видовете престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици. Изяснени бяха и потенциални вредни последици за социалното и кариерно израстване на злоупотребяващите с наркотични вещества, негативното отражение върху живота за тези, които участват в търговията или контрабандата на наркотици. Прокурор Маринов и г-н Петков представиха интересни случаи от практиката си, свързани с установяването и разследването на такива престъпления и реалните проблеми, с които се сблъскват хората, хванати в капана на пристрастяването. Бяха представени и конкретни ситуации при които са открити наркотици, похватите на контрабандистите, свързани с изработване на тайници в автомобили и използване на „мулета“ – хора, пренасящи в телата си забранени вещества.

Срещата приключи с дебат „за“ и „против“ легализация на наркотиците, в който две групи от по пет ученика изложиха и защитиха всяка от тезите. Дискусията имаше за цел изследване на аргументите за всяка от страните на проблема, насърчаване на младежите да вземат информирани решения и провокиране на активното им участие в инициативи срещу злоупотребата с вещества. Лекторите подпомагаха всеки от отборите в този дебат. И двете страни представиха аргументите си по интересен и убедителен начин, което е предпоставка за създаване на траен интерес у децата и предпоставя интелектуалното им израстване. Арбитър беше “съдебен състав” от ученици - „съдебни заседатели“, председателстван от съдия Черкезова.

През есента на 2023 год. Окръжен съд – Русе и Окръжна прокуратура – Русе са планирали реализацията на инициативи, с които да подпомогнат формирането на правна грамотност и култура в подрастващите, спазване на законите и ограничаване на негативните модели на поведение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    ЧЕЧЕНСКА СИЛА
    ЧЕЧЕНЕЦААААААА, ЧЕЧЕНЕЦААААААААААААААААААААА. ЧЕЧЕНСКА СИЛА и тошо куката
  • 10
    4
    гражданина Иванов
    Сещам се за един боксьор, който може да изнесе лекция по темата.
  • 7
    3
    daskal
    Стига с тези комсомолски акции, ами изловете едрите дилъри, че децата съвсем откачиха!
  • 4
    2
    Русе 2
    Можеше и алкохола да дискутират.Там щяха да са още по- полезни с личен опит.
  • 9
    1
    Русе
    Много му наедряло шкембето на галфона Маринов :)))))
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари