Учените разкриха тайните на магнитните цикли на Слънцето

0
Новите открития ще бъдат в полза на спътниковите оператори, които ще могат да предвидят с по-голяма точност слънчевите изригвания
Новите открития ще бъдат в полза на спътниковите оператори, които ще могат да предвидят с по-голяма точност слънчевите изригвания

Канадски учени разкриха тайната на смяната на магнитните цикли на Слънцето средно на 11 години, което ще им помогне в предвиждането на слънчевите изригвания, предизвикващи смущения в телекомуникациите на Земята, съобщава Франс прес, цитиран от БНТ.

Специалистите са се натъкнали на мощното взаимодействие между магнитното поле на нашата звезда и изтичането на флуидите, проводници на електричество, които имат въртеливо движение.

Именно промяната на това въртене определя периода на цикъла, установиха канадските учени. Те използваха триизмерни компютърни симулации от вътрешността на звезди, подобни на Слънцето.

В някои случаи, както става с нашата звезда, магнитното поле варира в интервал от десетина години. При други звезди тези магнитни цикли са с по-дълъг период и могат да достигнат няколко десетилетия.

За Слънцето вариацията е в границите на 8-14 години.

"Изяснихме основния механизъм, определящ дължината на магнитните цикли", заяви авторът на проучването Антоан Стругарек от университета в Монреал.

Новите открития ще бъдат в полза на спътниковите оператори, които ще могат да предвидят с по-голяма точност слънчевите изригвания, които смущават телекомуникациите.

Учените ще могат да предвиждат в 10- 20-годишна перспектива дали един слънчев цикъл ще бъде интензивен, дълъг или къс. Така ще може да се реагира какъв тип спътници трябва да бъдат извеждани в орбита и най-доброто време за тяхното изстрелване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари