Ученик от Русе представя иновативен еко проект в Дубай

5
Константин Йорданов заминава с българската делегация, водена от президента Румен Радев
Константин Йорданов заминава с българската делегация, водена от президента Румен Радев Снимка: Facebook

Константин Йорданов заминава с българската делегация, водена от президента Румен Радев

Дванайсетокласникът от Математическата гимназия в Русе Константин Йорданов ще представи иновативния си еко проект AGRON пред световни лидери в Дубай. Русенецът заминава с българската делегация, водена от президента Румен Радев, за участие в конференцията на ООН за климата COP 28 от 30 ноември, съобщи Русе Медиа.

В събитието ще се включат близо 300 държави, а организаторите очакват около 70 000 делегати. В българската делегация са избрани да участват Константин Йорданов и още девет души от неговата измежду 150-200 кандидати.

Русенецът ще представи своя проект AGRON, който вече спечели няколко награди, включително на Vitosha Venture Partners с възможност за инвестиция до 30 000€ и на INNOVATION Capital за намерение за дялова инвестиция. Идеята на Константин Йорданов е за агрономен серум, комбинация между пестицид, тор и серум, който провокира растежа на растенията. Той беше предложен за първи път септември 2022 г., когато получи специалната награда от Асоциация на младите учени и вече има предложения за инвестиция, масова поръчка за вертикална градина и предложение за дялова сделка.

България ще участва за първи път със собствен щанд на предстоящата КОП 28. Планира се на щанда да бъдат представени български компании от различни сектори, финансиращи институции, местни власти и учени. В Дубай Експо Сити се очакват държавни и правителствени ръководители, министри, активисти, милиардери, монарси и дипломати от цял свят.

За пръв път в климатична среща на ООН ще участва и папа в лицето на папа Франциск. Британският крал Чарлз Трети също ще бъде на форума в Дубай. От десетилетия монархът е ангажиран с каузата за опазване на природата. Бил Гейтс, един от най-богатите хора на света, участва в КОП28 и като филантроп, и като инвеститор в компании за възобновяема енергия.

Европейският съюз ще бъде представен и на ниво ЕК, и от председателството, и от парламентаристи и представители на гражданското общество.

Очаква се лидерите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Цинпин да не пристигнат в Дубай, а да изпратят свои представители. Бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери, който е посланик на САЩ по въпросите на климата, ще отбележи 80-ия си рожден ден в Дубай.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    до 1
    Красимира, че Константин го заслужава дума няма, ама не мога да кажа същото за тебе! Паисий го е казал, аз нямам какво да добавя!
  • -3
    1
    Krasimira Ivanova
    Congratulations, Kosyo! You truly deserve it!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари