Русенски ученик представи свой иновативен продукт на КОП28 в Дубай

11
Константин Йорданов е дванадесетокласник в Математическа гимназия "Баба Тонка"
Константин Йорданов е дванадесетокласник в Математическа гимназия "Баба Тонка" Снимка: Facebook

Константин Йорданов е дванадесетокласник в Математическа гимназия "Баба Тонка"

Най-младият български иновативен предприемач, който се представи на българския павилион на КОП28 в Дубай, е дванадесетокласникът Константин Йорданов от Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе.

Той е навършил пълнолетие тази година, а преди това вече е създал проекта си „Агрон“ – агрономен серум, съчетаващ пестициди и торове, които стимулират растежа на растенията и възстановяват почвата.

Идеята се ражда, когато Константин Йорданов участва в лагер на „Джуниър Ачийвмънт“ с представители от Норвегия. След лекциите там осъзнал, че много лесно може да намери решение на важен проблем. "Всичко беше „Еврика“, знание и логиката, която един ученик може да развие, докато все още е в училище", каза Константин Йорданов в Дубай, предава БТА.

Разработката за иновативния продукт е негова, а партньорката му в стартъпа Стела се занимава с организационната дейност. Младият предприемач и иноватор се готви да кандидатства медицина и се обучава сериозно в областта на биологията и химията. "Знанията, които придобивам по пътя, ми позволиха по логичен начин да създам този функционален продукт", каза Йорданов.

Продуктът „Агрон“ е на път да бъде сертифициран и патентован. Константин Йорданов с гордост споделя, че прави експерименти с вертикални градини, а за развитието на бизнеса споделя желанието си да установи сътрудничество с организации, които биха искали да увеличат своето портфолио. Вече има партньори, най-вече в Испания и Италия. Много бихме искали да намерим потребители и в България, каза той. На КОП28 Йорданов е имал срещи с потенциални арабски партньори, които проявяват интерес към продукта му в подкрепа на опитите си да превърнат песъчливата почва в региона, в който оперират, в плодородна.

Агрон“ сътрудничи активно със Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, заедно с друг стартъп - „Водорасло“, участват в различни акселератори. Йорданов използва производствена база в родния си град Русе и търси възможности за разширяване на производството.

"Не мога да опиша колко съм щастлив, че на тази възраст мога да направя нещо повече от това да стоя в училище", каза Константин Йорданов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    Vinetu
    Марш у казармата дрисльо 🇻🇳🤣🇹🇷
  • 1
    1
    Аз
    И продуктът е...? Вертикални градини?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари