Ученик от Русе донесе златен медал за България от олимпиада по лингвистика

8
Константин Георгиев е дванадесетокласник от Математическата гимназия
Константин Георгиев е дванадесетокласник от Математическата гимназия Снимка: © Сдружение на олимпийските отбори по природни науки

Константин Георгиев е дванадесетокласник от Математическата гимназия

Ученик от Русе донесе златен медал за България на 20-ата Международна олимпиада по лингвистика за гимназисти. Златото бе спечелено от Константин Георгиев – дванадесетокласник от Математическата гимназия в Русе, който бе отличен и с грамота за най-добро решение на една от задачите.

Българският отбор завоюва още три медала. Сребърните отличия са за дванадесетокласниците Теодор Малчев (СМГ) и Рами Хенауи (НПМГ), бронзът е за деветокласника от ПМГ в Силистра Николай Георгиев, а почетната грамота е за единадесеткласничката Ния Димитрова (СМГ).

Тази година домакин на състезанието е България, като първото състезание е проведено през 2003 г. също в България – в Боровец. За олимпиадата в Банско се събраха повече от 200 състезатели от близо 40 държави. Най-добрите ученици лингвисти от целия свят пристигнаха в планинския курорт на 21 юли, като се включиха в наречените „Дни на приятелството“ – едно от нововъведенията на двадесетото издание на световната надпревара.

Гимназистите участници в олимпиадата се състезаваха в индивидуални и отборни надпревари, а целта бе да решат сложни задачи с езиков материал, на непознат за решаващите език..

Ръководители на българския отбор са Любомир Златков (ИМИ-БАН) и Василена Лазарова (НПМГ и СМГ).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари