Учение за реакция при бедствия провеждат в Гърция

0
Сценариите включват цунами, промишлени аварии и спасяване на туристи
Сценариите включват цунами, промишлени аварии и спасяване на туристи

Сценариите включват цунами, промишлени аварии и спасяване на туристи

Гърция провежда тридневно учение за борба с бедствията на туристическия остров Крит, като посетителите и операторите подчертават необходимостта да се подготвят за извънредни ситуации, включително земетресения и пожари.

Министерството на гражданската защита заяви, че тридневното учение "Миноас", което приключва в сряда, е най-голямото в страната.

Сценариите включват цунами, промишлени аварии и спасяване на туристи.

"Усещането за безопасност е много важно за нас, нашите сътрудници и клиентите ни", заяви пред АФП Никос Власиадис, генерален мениджър на петзвезден хотел близо до Ираклио.

Хотелът взе участие в симулационно учение за реакция при извънредна ситуация, свързана със земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер, предава БГНЕС.

Ден по-рано подобен сценарий, включващ подводно земетресение с магнитуд 6,4, се разигра в град Ханя.

"Нещата се промениха и трябва да сме готови", каза Власиадис, по лицето му се стичаше фалшива кръв.

"Целта е да се подчертаят проблемите, за да могат да бъдат решени", заяви пред АФП Ефтимиос Леккас, ръководител на гръцката организация за планиране и защита от земетресения (OASP).

Участват повече от 160 000 жители, включително около 80 000 ученици, каза Лекас.

През август миналата година островът беше засегнат от трус с магнитуд 4,9 по Рихтер, последван от земетресение с магнитуд 5,1 по Рихтер през май 2023 г.

"Туристите не са длъжни да знаят (какво да правят в случай на земетресение). Хотелите трябва да разполагат с планове (за действие при извънредни ситуации)", заяви Лекас.

Над 32 милиона души са посетили Гърция през миналата година, поставяйки нов рекорд по брой пристигащи през сезона, белязан от продължителна гореща вълна и едни от най-тежките горски пожари в историята на страната, които наложиха евакуация на туристическите острови Родос и Корфу.

Рони Арам, турист от Германия, участващ в учението, заяви, че е "абсолютно необходимо, когато се стигне до реална извънредна ситуация, всеки да е подготвен и да знае какво да прави, за да бъде в безопасност".

"Грижата е подготовка", добави колегата му от Германия Ян Кисе.

Гърция е силно податлива на земетресения, тъй като е разположена на няколко геоложки разлома.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари