Учени разработиха прежда, вдъхновена от козината на бялата мечка

0
Изследователите създали здраво аерогелово влакно, подходящо за плетене или тъкане
Изследователите създали здраво аерогелово влакно, подходящо за плетене или тъкане

Изследователите създали здраво аерогелово влакно, подходящо за плетене или тъкане

Екип от китайски учени е разработил влакно за прежда с изключителна топлоизолация, вдъхновено от козината на бяла мечка, съобщава Синхуа.

Според проучване, публикувано в списание „Сайънс“, това капсулирано аерогелово влакно може да се пере, да се боядисва, здраво е и може да се използва в съвременни текстилни изделия.

Аерогеловите влакна по принцип нямат здравината и разтегливостта, необходими за втъкаване в платове, и губят изолационните си свойства при мокри или влажни условия.

Изследователите от университета в Чжъцзян обаче почерпили вдъхновение в уникалната козина на белите мечки, която ефективно ги запазва топли и сухи. Според проучването космите от козината имат пореста сърцевина, затворена в плътната структура на обвивката.

Имитирайки структурата на сърцевината и обвивката на мечия косъм, изследователите създали здраво аерогелово влакно с ламелни пори, което ефективно задържа инфрачервеното излъчване близо до кожата и запазва механичната си устойчивост, което го прави подходящо за плетене или тъкане.

Според проучването влакното запазва своите топлоизолационни свойства с минимално изменение дори след 10 000 многократни цикъла на разтягане при 100-процентно натоварване.

Екипът от изследователи тества влакното в тънък пуловер, който, въпреки че е с дебелина около една пета от тази на пухено яке, има топлоизолационни характеристики, сравними с тези на дебелото яке.

Според изследователите този „изтънен“ дизайн на облеклото предоставя богати възможности за разработване на многофункционални аерогелови влакна и текстил в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари