Учени прогнозираха замръзването на Европа

3
Очаква се температурите в Северозападна Европа да паднат с до 27 градуса за няколко десетилетия
Очаква се температурите в Северозападна Европа да паднат с до 27 градуса за няколко десетилетия

Очаква се температурите в Северозападна Европа да паднат с до 27 градуса за няколко десетилетия

Учените прогнозираха, че Европа може да замръзне след няколко десетилетия поради внезапния колапс на топлите течения в Атлантическия океан. Това се съобщава в статия, публикувана в списание Science Advances.

Климатолозите са извършили комплексно многофакторно моделиране, за да проследят атлантическата меридионална преобръщаща циркулация (AMOC). Колапсът на това топло течение драматично ще промени времето по света, причинявайки климатичен хаос.

Очаква се температурите в Северозападна Европа да паднат с 9 до 27 градуса за няколко десетилетия, като топлината в южното полукълбо се увеличава значително, променяйки моделите на глобалните валежи и нарушавайки екосистемите на Амазония. Редица учени прогнозират, че това ще доведе до недостиг на храна и питейна вода в целия свят.

AMOC е част от сложна глобална система от океански течения, които движат потоци от солена и топла вода по земното кълбо на различни дълбочини, помагайки за регулиране на температурата на Земята, абсорбиране на въглероден диоксид от атмосферата и поддържане на водния цикъл. По-рано се смяташе, че колапсът на AMOC може да настъпи в рамките на няколко века.

Причината е глобалното затопляне, което води до изтичане на големи количества прясна вода в Северния Атлантик от топенето на лед в Гренландия, което забавя циркулацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    123
    Грейт Британ ще го духа с бясно темпо. Мангалите бързащи натам ще хукнат наобратно. Цирка ще е пълен.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари