Учени превърнаха стволови клетки в сперматозоиди

0
Генетици от Китай обявиха, че за първи път са превърнали стволови клетки в сперматозоди
Генетици от Китай обявиха, че за първи път са превърнали стволови клетки в сперматозоди Снимка: БГНЕС

Генетици от Китай обявиха, че за първи път са превърнали стволови клетки в сперматозоди, които дават възможности за директно оплождане, става ясно от доклад публикуван в списание "Cell Stem Cell", цитирани от БГНЕС.

Изследванията са резултат от опити с мишки вследствие, на които стволовите им клетки се превръщат в сперма, годна за оплождане и получаване на ново поколение гризачи.

Изглежда, че технологията позволява отглеждане на сперматозоиди и оплождане на яйцеклетка ин витро, при което се получава жизнен зародиш.

„Ако всичко това е вярно, то е един много вълнуващ резултат” - коментира изследването Нийлс Гейсен от Университета в Утрехт (Холандия), цитиран от списание "Science".

Цзяхао Шао от Медицинския университет в Нанджинг (Китай) и колегите й през последните години работят за разработване на технологии за трансформиране на ембрионални или "препрограмирани" стволови клетки в пълноправни сперма, яйцеклетки и зародиши.

Получаването на зародишни клетки е изключително сложен и многоетапен процес, който до момента не е успешен.

През последните години японските генетици и техни колеги от САЩ и други държави са създали различни прототипи на бъдещите репродуктивни клетки, които са имали общ недостатък - те се нуждаят от време за зреене в мъжки или женски гениталии, което не позволява тяхното използване в репродуктивната медицина.

Шао и колегите й са успели да преобразуват бъдещите зародишните клетки, когато те навлизат във фазата на мейозата - двустепенно разделение не на една, а на цели четири клетки, в които от всяка една част от клетката "майка" се получава не двоен, а единичен набор хромозоми.

Така учените са успели да постигнат по нетрадиционен и труден начин "заготовки" на сперматозоиди от тъканта на тестисите на новородени мишки, в които са присъствали или са отсъствали определени хормони.

След това учените са наблюдавали какво се случва с тях.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари