Учени предупреждават, че могат да откраднат пръстовите ви отпечатъци от снимка

0

Японски учени са успели да копират пръстови отпечатъци от снимка на човек, показващ с показалец и среден пръст латинската буква "Ви" или знакът за мир.

Професор Исао Ечизен от японския институт по информатика показва с експеримент как могат да бъдат свалени отпечатъците от снимка, направена с цифров апарат с висока резолюция от разстояние до сто метра. Копираните отпечатъци са с почти стопроцентова точност, пише БНР. 

"Ние сме първите в света, които използваме любителска камера, за да извлечем информация за пръстови отпечатъци. Намерихме и удобен и ефективен начин да блокираме подобно нещо без да използваме сензор или услуга. Устройството се нарича биометричен блокировач".

Блокиращото устройство всъщност представлява прозрачна лепенка, която не позволява пръстовият отпечатък да бъде откраднат. 

Скенерите на пръстови отпечатъци вече се настаниха трайно в мобилните телефони, лаптопи, хард дискове и електронни портфейли като алтернатива на паролите или ПИН кодовете. Това означава, че кражбата на пръстови отпечатъци може да докара много главоболия, отбелязва професор Ечизен.

"Ако ви откраднат пръстовия отпечатък и го копират, може да направят фалшиви и да ги използват, за да се сдобият с достъп до смартфона ви или да влязат в район с ограничен достъп като апартамент".

Тъй като устройствата, блокиращи копирането на отпечатъци ще са в продажба след поне две години, учените предупреждават или да внимавате със знаците, които правите с ръце докато се снимате, или да носите ръкавици. 

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари