Учени откриха връзка между социалните мрежи и депресията

0
На въпрос дали социалните медии предизвикват депресия, експерт отговаря, че не е ясно кое от двете е кокошката и кое - яйцето
На въпрос дали социалните медии предизвикват депресия, експерт отговаря, че не е ясно кое от двете е кокошката и кое - яйцето

Изследване върху връзката между социалните мрежи и депресията показва, че те вървят ръка за ръка

"Отношението на социалните мрежи към психичното здраве е обект на доста дебати", каза ръководителят на изследването д-р Рой Перлис. Той е директор на Центъра за експериментални лекарства и диагностика в Общата болница на Масачузетс в Бостън, информира Dir.bg

От една страна социалните медии са начин хората да останат свързани с по-широка общност и да получават информация по теми, които ги интересуват, отбелязва Перлис. Но от друга страна, дори и преди да се установи масово разпространение на дезинформация в тези платформи, имаше съмнение, че те влияят отрицателно върху младите хора.

Авторите на изследването са проследили използването на социални мрежи и проява на депресии сред близо 5400 души. Нито един от тях не е съобщил дори за лека форма на депресия в началото на проучването.

То обаче установява чрез множество анкети в 12-месечния период, че психичното състояние при някои от участниците се влошава. Рискът от развитие на депресия се увеличава с използването на три много популярни платформи - Снапчат, Фейсбук и ТикТок, посочва ЮПИ.

На въпрос дали социалните медии предизвикват депресия, Перлис отговаря, че не е ясно кое от двете е кокошката и кое - яйцето.

"Едно от възможните обяснения на нашите резултатите е, че хората, които са изложени на риск от депресия, дори и ако в момента не са в депресия, е по-вероятно да използват социални медии. Друго обяснение е, че социалните мрежи всъщност допринасят за този повишен риск", каза той.

За да изследва уязвимостта при възрастните, екипът на Перлис се концентрира върху потребители на социални медии на и над 18 г., като средната възраст е около 56 г. Близо две трети от изследваните са жени.

Всички участници попълват първоначална анкета за употребата на платформи като Фейсбук, Инстаграм, ЛинкедИн, Пинтерест, ТикТок, Туитър, Снапчат и/или Ютюб.

В първоначалната анкета никой не проявява признаци на депресия. В следващата обаче близо 9 на сто от респондентите показват "значителен" ръст в резултатите за риск от развитие на депресия.

Повишен риск е отчетен при потребителите на ТикТок или Снапчат, които са на и над 35-годишни, но не и сред по-младите потребители на тези мрежи.

Обратната динамика се наблюдава при потребителите на Фейсбук - рискът от депресия се повишава при доброволците под 35 г., но не и сред по-възрастните потребители.

Резултатите от изследването са публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация JAMA Network Open.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук