Учени откриха виновника за образуването на екземи

1
Откритието може да доведе до по-ефективно лечение на това състояние
Откритието може да доведе до по-ефективно лечение на това състояние

Откритието може да доведе до по-ефективно лечение на това състояние

Учени от университета на Северна Каролина установиха виновника за активирането на атопичния дерматит или екземи - това е определен вид пептид, съобщи електронното издание Юрикалърт, цитирано от БТА.

Откритието може да доведе до по-ефективно лечение на това състояние.

Атопичният дерматит е състояние на кожата, което се характеризира със сърбеж и удебелена кожа на мястото на дразнене. Оказва се, че при пациенти с тези проблеми е повишено нивото на мозъчния натриуретичен пептид (BNP).

Той е свързан със сензорните неврони - тези, които отговарят за предаването на усещанията към мозъка чрез гръбначния мозък, обяснява Сантош Мишра, доцент по молекулярни биомедицински науки във висшето училище и автор на разработката. "От предишни изследвания знаем, че BNP помага за пренасянето на усещането за сърбеж от кожата към мозъка. Затова искахме да проверим дали участва и в активирането на атопичния дерматит".

При тестове с мишки изследователите установяват, че гризачите без пептида не проявяват признаци на удебелена или раздразнена кожа, която обикновено се свързва с атопичен дерматит. Освен това сърбежът при тях намалява в сравнение с контролните мишки, които имат BNP.

"Резултатите показват, че този пептид вероятно играе роля в активирането на сърбежа", казва Мишра.

За да установят как се активира сърбежът, изследователите анализират връзката на пептида с периостина - протеин, който може да взаимодейства със сензорните неврони в кожата, за да активира реакция на сърбеж.

"Интересното тук е, че сензорните неврони са активаторът", обяснява Мишра. Данните от проучването сочат, че периферните неврони, а не само централните играят роля за атопичния дерматит - той започва от сензорните неврони и се развива каскадно. Учените са на мнение, че това откритие ще ги насочи към потенциални терапевтични стратегии.

Резултатите от проучването са публикувани с изданието "Джърнъл ъв инвестигатив дерматолъджи".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари